Hodžaj: Nikada nisam pomenuo pakt protiv Srbije

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj
Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je da u intervjuu koji je dao za zagrebački „Večernji list“ nije pomenuo stvaranje bilo kakvog pakta protiv Srbije, te da su naslov teksta koji je juče odjeknuo regionom i ono što je on zapravo rekao, dve potpuno različite stvari.

„Nikad nisam ništa rekao o stvaranju regionalnog pakta protiv Srbije! Naslov teksta i ono što sam zapravo rekao dve su potpuno različite stvari,“ rekao je Hodžaj za crnogorsku televiziju Antena M.

Večernji list, inače, u opširnom tekstu pod nasovom  Hoxhaj: U Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao sam da se osnuje pakt protiv Srbije“, u rezimeu događaja, počev od neuspešnog pokušaja prištinskih vlasti da uđu u INTERPOL i njihove odluke da, kako kaže, „uzvrate udarac“ i uvedu takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i kasnijeg hapšenja četvorice Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, navodi da je „kosovski premijer Ramuš Haradinaj bio jasan, kazavši da srpski predsednik Aleksandar Vučić ne razume nikakav drugi jezik osim jezika sile i uveren je da ga jedino silom može prisiliti da prizna nezavisnost Kosova“. Navodi se da se „sa Haradinajem slaže i njegov zamenik Enver Hodžaj, koji smatra da je Srbija faktor destabilizacije u regionu“. Na kraju teksta se takođe upozorava na nastojanje i raspoloženje među Albancima da stvore jednu tzv. etničku Albaniju.

On je naveo da stoji sve ostalo što je rekao za Večernji list – o uplitanju Srbije u cilju podrivanja državnosti Kosova, o mešanju Beograda u unutrašnja pitanja Crne Gore i Makedonije, kao i njegov stav da regionalna saradnja stabilizuje Balkan i balansira Srbiju.

„Što se tiče mojih komentara da Srbija sprovodi agresivnu politiku protiv susednih zemalja i da zapadni partneri treba da iskoriste svoj uticaj u Srbiji, koja je u suštini produžena ruka Rusije na Balkanu, sve su to moji poznati stavovi koje sam protekle decenije više puta saopštavao.“

Tekst je kod srpskih zvaničnika u vladi tokom vikenda izazvao snažne verbalne osude i reakcije.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore negiralo je juče da su zvaničnici te zemlje vodili razgovore o osnivanju pakta protiv bilo koje države u regionu, dok je makedonski premijer Zoran Zaev izjavio da Makedonija nikada, ni sa kim nije razgovarala o formiranju pakta protiv Srbije.

Više o Hodžajevom intervjuu za Večernji list, kao i reakcijama čitajte u:

Hodžaj o paktu protiv Srbije, Stefanović i Đurić kritikuju „neprijateljski akt“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.