Raskrikavanje: Najmanje 945 lažnih vesti na naslovnicama tabloida u 2019, laži i o Kosovu

novine-tabloidi-mediji-n1
FOTO: N1

Četiri najtiražnija srpska tabloida, Informer, Srpski telegraf, Alo i Kurir – tokom 2019. godine objavili su najmanje 945 lažnih ili neutemeljenih tvrdnji samo na naslovnim stranama, pokazuje analiza Raskrikavanja. Prednjači Informer sa 317 „uhvaćenih” laži, sledi Alo (259), Srpski telegraf (227) i Kurir (142).

Najviše laži je izrečeno na račun opozicije i njihovih lidera, dok se u isključivo pozitivnom svetlu predstavljao Aleksandar Vučić, ali i ruski predsednik Vladimir Putin.

„Riznica” laži je tokom cele godine bila i spoljna politika – pohvalno se pisalo o Rusiji i saradnji sa njom, dok su dežurni neprijatelji, kao i uvek, bili Albanci, kosovski lideri i NATO. Najave specijalnih ratova protiv Vučića, udari na njega, lažne tvrdnje o špijunskim aferama i aferi Krušik, takođe su bile dominantne teme.

Kao i ranije, tabloidi se nisu libili da objavljuju neutemeljene ili vesti čije je navode nemoguće proveriti, vesti u kojima se izostavljene bitne činjenice za kontekst, kao i vesti u kojima je jedini izvor za tvrdnje – anoniman.

Lažne vesti u vezi sa Kosovom

Lažnih vesti tokom čitave godine bilo je i u vezi sa Kosovom. Kao i u prvoj polovini godine, Informer je najavljivao da će nam strane sile poput Rusije i Francuske i SAD, „rešiti” problem Kosova, pa su tako Emanuela Makrona nakon njegove posete Srbiji u julu nazvali „Makrone, Srbine” jer je navodno „oduvao Šiptare” stavom da nezavisnost nije gotova stvar. Raskrikavanje je pokazalo da su te tvrdnje bile netačne i da francuski predsednik nijednog momenta nije doveo u pitanje nezavisnost Kosova.

Isto tako je ovaj tabloid tvrdio da je ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, poručio kako će „Srbi i Rusi braniti Kosovo”, ali Lavrov to nikada nije rekao. Takođe su manipulativno interpretirali i analizu objavljenu na sajtu Dojče Velea o poseti novog Trampovog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, tvrdeći da DW navodi da „Tramp sprema podelu Kosova”. Ovo, međutim, nije imalo nikakvog utemeljenja u tekstu nemačkog portala.

Izmišljanje izjava i netačne interpretacije tuđih reči bile su čest manir Informera i 2019. godine, pa se tako ispostavilo kao laž i to da je američki general Ben Hodžis „potvrdio pisanje Informera” da se Srbiji nude avioni, milijarde i brz ulazak u EU, ukoliko prizna Kosovo.

Izmislili su čak i izjavu predsednika Vučića – na naslovnoj strani su objavili šta je tačno Vučić poručio na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali u momentu kada su izneli tu informaciju, sastanak se nije ni dogodio jer je u međuvremenu odložen.

Ovi tabloidi, iako objavljuju lažne vesti i redovno krše Kodeks novinara Srbije, redovni su dobitnici novca na konkursima lokalnih samouprava, ali i putem javnih nabavki.

U istraživanju novinari Raskrikavanja nisu uzimali u obzir vesti iz šoubiznisa i sporta, pa je sigurno da je broj medijskih manipulacija na naslovnicama veći. Ostale nalaze istraživanja pogledajte na sajtu Raskrikavanje.

Naš portal je često proteklih godina pisao o naslovnicama tabloida ili drugih listova na kojima su se o situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno na Severu, slala dramatična upozorenja o scenarijima koja se nisu obistinila (tada, ili roka koji je bio naveden)

Alo najavljuje novu „krvavu jesen“ – „Sprema se masakr na Severu Kosova!“

Ko je ubio Olivera? Nepoznanica za istražne organe, ali ne i za tabloide

„Pun brod oružja CIA šalje Prištini, planira se blokada severa“

Naslovi beogradskih medija: Trudnice beže sa Kosova, Krvnik ima pakleni plan dok Tramp sprema pakao za Haradinaja

„Srbi zlo nam se sprema“: Nove dramatične najave haosa na Kosovu

 „Ubrzali obuku za brz udar na Sever“ 

Tabloidni vikend-ratnici

FOTO: Naslovne strane srpskih listova o situaciji na KiM

 Albanci planiraju da odseku sever uz pomoć NATO da proizvedu psihološki efekat kod Srba na severu Pokrajine da su odsečeni od centralne Srbije

 Tači sa Amerikom ‘Zlatnom sabljom’ otkida sever KiM

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.