Ko je ubio Olivera? Nepoznanica za istražne organe, ali ne i za tabloide

Predsednik  Srbije, u sredu, na konferenciji za štampu po prvi put izneo je sumnje srpskih istražnih organa o umešanosti Fljorima Ejupija, glavnog osumnjičenog za zločin u Livadicama, u ubistvo Olivera Ivanovića, otkrivši da srpski organi „misle da imaju i ime“ osobe koja je pucala u Ivanovića. Za samo dva dana, na naslovnim stranama tabloida čitav slučaj je rešen. 

Ejupi, Štićenik CIA je “mozak” likvidacije Ivanovića? Stigao je iz Nemačke preko Tirane neposredno pre ubistva. Osumnjičen da je razneo  autobus “Niš ekspresa”, pa pobegao iz Bondstila, izvestile su Novosti.

Kako je svedok o zločincu povezanim sa ubistvom rekao za Blic, Ejupi se smejao i hvalio masovnim ubistvom. Za razliku od Novosti, koje sumnjaju da je Ejupi, štićenik CIA-e, sutradan, Telegraf donosi svoje otkriće. Nemačka tajna služba je ta koja ga štiti, i ne samo to, pomogla mu je da doputuje u Prištinu, a zatim da se odmah vrati u Nemačku.

Za to vreme, Kurir je izvršio ekskluzivnu rekonstrukciju ubistva Olivera Ivanovića. Tako su čitaoci Kurira mogli da saznaju kako su Ejupi i Zekaj pratili Ivanovića i analizirali njegove navike, odakle su nabavili automobil korišćen u likvidaciji, na koji način je Ejupi pucao i kako je organizovano bekstvo, gde su uništeni svi tragovi sa mesta zločina i konačno, u koju zemlju su odleteli s prištinskog aerodroma.

Za razliku i od srpskih i od kosovskih istražnih organa, Kurir je otkrio i ime nalogodavca ovog zločina. Reč je o predsedniku kosovske skupštine, Kadriju Veseljiju, “Gospodaru Kosova” do kojeg vode krvavi tragovi.

Međutim, ima i onih koji miniraju istragu ovog ubistva, otkriva danas Blic. Advokat bombaša je vođa hajke na Srbiju. Advokat Mahmut Haljimi, za kojeg Blic navodi da je „zaštitnik bombaša Ejupija“, sa druge strane – branilac je i Marka Rošića, jednog od uhapšenih Srba osumnjičenih za učešće u ubistvu, čije oslobađanje traže srpski zvaničnici.

Po svemu sudeći, ili će istražni organi potvrditi, ili demantovati ove navode, ili će, kao i u slučaju ubistva pevačice Jelene Marjanović, slučaj ubistva Olivera Ivanovića godinama nastaviti da se rešava samo na naslovnim stranama tabloida, uprkos najavama srpskog predsednika u oba slučaja da imaju ime ubice.

Najviđeniji srpski političar sa Kosova i Metohije posle 1999, ubijen je sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. Ubijen je u jutarnjim časovima, ispred radnih prostorija u centru Kosovske Mitrovice, u koje je gotovo dve decenije odlazio na posao. Ubijen je na isti dan četiri godine kasnije kada i njegov kum i saborac u prvim poratnim godinama Dimitrije Janićijević, koji je u vreme atentata, zajedno sa Ivanovićem, bio jedan od trojice kandidata za gradonačelnike Severne Mitrovice na prvim kosovskim izborima, dok je Ivanović uhapšen deset dana kasnije i u pritvoru proveo tri i po godine.

Suđeno mu je potom za navodne ratne zločine, osuđen je na 9 godina, da bi ubrzo bio pušten, čekajući ponovljen postupak za ono za šta je verovao, uz široku javnost – da je montiran politički proces.

Kandidovao se ponovo na izborima za gradonačelnika grada, prošao kroz medijsko-političku satanizaciju, fizičke napade i zastrašivanja, izgubio od istog gradonačelnika koji upravlja gradom od 2014. godine, spremao se za odborničku funkciju u gradskoj skupštini, a potom je ubijen.

Sahranjen je u aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu bez ispraćaja i komemoracije gradskih zvaničnika, ali uz hiljade građana. Njegod najveći doprinos Srbi vide u organizovanju odbrane grada posle 1999, a ostaće upamćen i kao političar koji se zalagao za dijalog i gradio mostove saradnje. Iza sebe ostavio je četiri sina i ćerku. Ubica nije pronađen.

U nastavku pogledajte naslovne strane dnevnih listova prethodnih dana:

novosti četvrtak 4. jul informer cetvrtak 4. jul alo četvrtak blic cetvrtak 04. jul

petak kurir 5. jul petak blic 5. jul petak novosti 5. jul petak telegraf 5. jul alo petak 05. jul engel politika 5. jul blic, subota 6. jul

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.