Haradinaj: „Granica Kosova prema Albaniji ne postoji“; Đurić: „Prava, velikoalbanska priroda režima u Prištini“

Haradinaj potpisivanje sporazuma o zajedničkim prelazima
Foto: Fejsbuk profil, Ramuš Haradinaj

„Od danas, granica Kosova prema Albaniji ne postoji,“ nova je izjava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja nakon potpisivanja Sporazuma o zajedničkim graničnim tačkama između Kosova i Albanije.

Haradinaj je ovo preko svoje Fejsbuk stranice poručio u subotu. Dokaz za to vidi u tome što će se sa Albanijom uspostaviti tzv. integrisani granični prelaz (IBM) i na osnovu, kako je rekao, „zajedničkog evropskog puta“, Kosova i Albanije.

„Imaćemo samo jednu zajedničku stanicu. Rad će se nastaviti, i u martu ove godine ulazimo u drugu fazu potpunog uklanjanja granice između Kosova i Albanije, na osnovu Šengenskih principa,“ dodao je Haradinaj.

Poručio je i da je u interesu Kosova i Albanije da „očuvaju i unaprede bilateralno partnerstvo između dve zemlje“.

Marko Đurić: Grubo kršenje međunarodnih obaveza Prištine sa potencijalno nesagledivim posledicama

Na izjavu Ramuša Haradina reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, rekavši da ona pokazuje „pravu, velikoalbansku prirodu režima u Prištini“, kao i da se ovi koraci preduzimaju „nelegalno“.

„Za mart najavljeno ukidanje prelaza i kontrola predstavljalo bi grubo kršenje međunarodnih obaveza Prištine sa potencijalno nesagledivim posledicama,“ dodao je Đurić.

Đurić je upozorio „odgovorne u međunarodnoj zajednici“ da se „ubrzana eskalacija tenzija, izazvana šovinističkom euforijom Prištine“, mora zaustaviti, naglasivši da „sve ozbiljne posledice koje mogu da proisteknu iz njihovog nečinjenja biće u punoj meri njihova odgovornost“.

„Ako Priština i Tirana kriju da je granica Srbije sa Albanijom dugačka 111 kilometara, ili se prave da ne znaju da po Rezoluciji 1244 ne da nije definisano ukidanje prelaza prema Albaniji, već je propisano pristustvo državnih organa Republike Srbije na njima, međunarodna zajednica bi na to morala da ih podseti,“ dodao je direktor Kancelarije za KiM.

Ramuš Haradinaj nije jedini albanski zvaničnik koji izgradnju „integrisanih graničnih prelaza“ ka Albaniji vidi kao ukidanje granice između „dve države“.

Ministar dijaspore Albanije Pandeli Majko imao je sličnu najavu u avgustu za 1. januar 2019, pošto su na prelazu „Vrbnica“, odnosno „Morina“ tada u rad pušteni novi objekti integrisanog upravljanja granicom. Prethodno je supština Kosova 31. maja usvojila Rezoluciju o ukidanju kontrole na tri prelaza sa Albanijom, a dve vlade, tokom ukupno pet zajedničkih sednica do sada, u proteklim godinama isticale su planove kroz neposredne sporazume za olakšanu regulaciju dva sistema na prelazima.

Izgradnja prelaznih tačaka, kako su ranijih godina navodili iz Kancelarije EU, odnosno šest „trajnih graničnih prelaza po IBM modelu“, kako tvrde iz Prištine i „proširenja postojećih administrativnih prelaza“ (izgradnja dodatnih saobraćajnih traka, parking mesta i sličnih tehničkih unapređenja), kako navodi Beograd, „usaglašeno“ je krajem maja 2015. godine i ovi prelazi od tada postoje i na Severu Kosova, kao i na Merdaru.

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.