Prelaz Merdare: U četvrtak kamen temeljac za izgradnju objekata integrisanog prelaza

Na prelazu Merdare u četvrtak počinje izgradnja "stalne prelazne tačke u okviru integrisanog upravljanja granicama", saopšteno je iz pres službe Kancelarije Evropske unije na Kosovu, u najavi ovonedeljnih događaja. Kancelarija EU na Kosovu će, "u skladu sa Sporazumom o integrisanom upravljanju granicama postignutim u okviru dijaloga, finansirati izgradnju tri stalne prelazne tačke između Kosova i Srbije – Merdare, Mutivode i Brnjak". Procenjena, ukupna vrednost radova će iznositi 9,42 miliona evra, navodi se u najavi. 

Pročitajte još:

"I dva meseca nakon inauguracije granični prelaz Sfirce nefunkcionalan"

Počela izgradnja novog prelaza između "Kosova i Srbije"

"Dobre vesti za Albance iz 'Preševske doline'": Usvojena odluka o eksproprijaciji za novi prelaz

"U septembru počinje izgradnja zajedničkih graničnih prelaza sa Srbijom" (FOTO)

Kosovska vlada odlučila da nastavi da razmatra eksproprijaciju zemljišta za dva nova "granična prelaza"

Kancelarija za KiM: Proširenje administrativnih prelaza omogućiće "brži protok ljudi i roba između centralne Srbije i KiM"

Dogovoreno 6 trajnih prelaza: Prelaz prema Medveđi "pomaže poboljšanju ekonomske situacije", prelaz na Severu "doprinosi borbi protiv krijumčarenje i nezakonitog prelaska"

Početak radova biće obeležen ceremonijom polaganja kamena temeljca u 11 časova, koju organizuju Kancelarija EU i kosovsko ministarstvo za dijalog, a kojoj će prisustvovati predstavnice ovih institucija – Natalija Apostolova i Edita Tahiri, uz najviše kosovske zvaničnike – kosovskog predsednika Hašima Tačija, premijera Isu Mustafu i predsednika skupštine Kadrija Veseljija. 

Izgradnja prelaznih tačaka, kako navode iz Kancelarije EU, odnosno šest "trajnih graničnih prelaza po IBM modelu", kako tvrde iz Prištine i "proširenja postojećih administrativnih prelaza" (izgradnja dodatnih saobraćajnih traka, parking mesta i sličnih tehničkih unapređenja), kako navodi Beograd, "usaglašeno" je krajem maja 2015. godine.

Tada je, takođe "usaglašeno" otvaranje i prelaza od Zubinog Potoka prema Novom Pazaru (Rajetići/Izvor) i Kosovske Kamenice prema Medveđi ("Svirce"). Iz Kancelarije za KiM je tada saopšteno da je otvaranje prelaza "Rajetići/Izvor" zahtev beogradske strane, a prelaza "Svirce" prištinske, u cilju "povećanja i pojednostavljenja slobode kretanja". 

Objekti na prelazu "Svirce" su u međuvremenu i izgrađeni, međutim, prelaz je krajem prošle godine, a dva meseca od inauguracije i dalje bio, kako su preneli kosovski mediji, nefunkcionalan. 

Iz pres službe Kancelarije EU na Kosovu je, takođe, potvrđeno da će izgradnju ostale tri "tačke prelaza" finansirati Delegacije Evropske unije u Beogradu. Za sada nema informacija kada će početi njihova izgradnja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.