Rama za Partnerstvo Otvorenog Balkana, ali kaže da je Martijev izveštaj manifest za svetsku propagandu protiv nezavisnosti Kosova

„Dik Marti je trebalo da bude plaćen kao pripovedač, ali nikada da mu se poveruje kao izvestiocu Saveta Evrope. Njegov izveštaj je bio šokantan i ne samo da su mu mnogi tada poverovali, već je postao ključni faktor u unapređenju ideje i osnivanju kosovskih specijalizovanih veća. To je takođe postao jedan od najgorih slučajeva iskrivljene stvarnosti, svojevrsni manifest za svetsku propagandu protiv nezavisnosti Kosova“, poručio je sa govornice Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija juče albanski premijer. Tvrdi da Hašim Tači čami nevin u pritvoru, da optužnica nije još uvek podignuta, i da je izveštajem Dika Martija, još važnije, nanešena šteta samom Kosovu.

Tako je sada i najveće međunarodno telo pozvao kao i prethodno članice Saveta Evrope da se ograde od navoda samog Martija, ali i da parlamentarna skupština Saveta Evrope zatraži da se sačini novi izveštaj i razmotri potpuno nova rezolucija – suprotna onoj koja je poslužila kao osnova za Specijalizovana veća.

Albanija je u avgustu preko svoje stalne misije u Strazburu uputila SE usmenu notu, na osnovu rezolucije sa ukupno 20 tačaka „o neosnovanosti tvrdnji o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji“, prethodno jednoglasno usvojenoj 21. jula u Skupštini Albanije. U usmenoj noti Albanije upućenoj Strazburu, naglašeno je da tvrdnje iz Martijevog izveštaja nisu potvrđene na činjenicama, čak ni posle 10 godina istrage.

U naporima albanskog premijera se, kao i kod ostalih albanskih aktera koji osporavaju opravdanost Specijalnog suda za zločine na Kosovu, ne spominje, međutim, američki tužilac Klint Vilijamson, čija je naknadna istraga kao glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu, zapravo poslužila kao osnova za formiranje Specijalizovanih komora.

Vilijamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, ali da se njihovi nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, „u potpunosti poklapaju“ sa onim što je prethodno utvrdio Švajcarac i tadašnji izvestilac SE Dik Marti. Vilijamsonov tim je tada saopštio da je došao do „neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK“.

Rama je u svom govoru, sa druge strane dao podršku Otvorenom Balkanu, jasno naglašavajući da je sa Srbijom i Severnom Makedonijom u partnerstvu i da očekuje i druge članice, te da zastupaju nezavisnost Kosova.

„Dok jačamo svoje odnose sa Srbijom i zajedno idemo napred na jačanju bilateralne i regionalne saradnje, Albanija se nije i neće pomeriti ni milimetar od svoje čvrste pozicije u podršci potrebama svake zemlje koja to još nije učinila, uključujući pre svega Srbiju, da prizna Republiku Kosovo“, poručio je Rama, dodajući:

„Imajući to u vidu, krajnje je vreme da Kosovo i Srbija izađu iz sadašnjeg ćorsokaka u svom dijalogu i hrabro rade na sveobuhvatnom mirovnom sporazumu čineći svoj deo u usvajanju iskoraka koji podržavaju EU/SAD“.

U nastavku objavljujemo izvorni prevod govora albanskog premijera Edija Rame u Njujorku, koji se tiče Kosova.

Dame i gospodo,

Albanija je član balkanske zajednice, dela Evrope koji je imao svoj deo problematične istorije.

Spomenite reč Balkan i kladim se da će svima na pamet pasti slike umrljane krvavim ratovima i brutalnim zločinima. S pravom se sećate ožiljaka represije i ugnjetavanja, genocida u Srebrenici i brutalnog etničkog čišćenja na Kosovu. Ništa od ovoga nije, niti će biti zaboravljeno.

Odgovornost postoji i nastaviće se i moramo udvostručiti naše napore da garantujemo njen nesmetan tok. Za to je potrebna odlučna posvećenost idealima pravde i iznad svega saradnja između strana. Pravda leži u temeljima svakog nastojanja za dugotrajan mir, stabilnost i prosperitet.

Ali pravda se služi činjenicama i dokazima, a ne fikcijom ili iskrivljenom stvarnošću.

Dozvolite mi da vam navedem užasan primer: 2011. godine Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je izveštaj, koji je sačinio revnosni parlamentarac, po imenu Dik Marti, optužujući Oslobodilačku vojsku Kosova za gnusan zločin trgovine organima.

Gospodin Marti je trebalo da bude plaćen kao pripovedač, ali nikada da mu se poveruje kao izvestiocu Saveta Evrope. Njegov izveštaj je bio šokantan i ne samo da su mu mnogi tada poverovali, već je postao ključni faktor u unapređenju ideje i osnivanju Kosovskih specijalizovanih veća. To je takođe postao jedan od najgorih slučajeva iskrivljene stvarnosti, svojevrsni manifest za svetsku propagandu protiv nezavisnosti Kosova.

Tokom ovih dugih 11 godina uloženi su svi istražni napori da se ovi navodi dokažu, na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Nisu dostupni.

Nigde, ni na Kosovu ni bilo gde drugde, ništa, ni trunke dokaza ili dokaza o navodnoj trgovini organima. Ipak, kosovska specijalizovana veća koja su osnovana na osnovu tog izveštaja su, dok govorimo, uhapsila, bez optužnice, aktuelnog kosovskog predsednika Hašima Tačija. Čekao je godinu dana u pritvoru dok nije bio zvanično optužen (samo pokušajte da zamislite na trenutak da je vaš predsednik ili premijer odveden sa funkcije u treću zemlju i da tamo provede celu godinu dana u pritvoru, bez ikakve formalne optužnice od strane organa koji je formiran i sponzorisan iz zajednice demokratskih zemalja) i pogodite šta? Nijedna reč od cele optužnice koja sledi nema veze sa izveštajem SE o navodnom zločinu trgovine organima. Nije li ovo monumentalni promašaj međunarodne politike?!

Ovde se ne radi o osobi; ne o sudskom postupku. Ovde se radi o preuzimanju nepotrebne mrlje na jednu zemlju i njenu istoriju.

Ipak, upravo zato što demokratija i njene institucije imaju, među mnogim vrlinama, i to da ispravljaju svoje mane i greške, mi čvrsto verujemo da će, na osnovu ovog vapajućeg nedostatka dokaza, Parlamentarna skupština Saveta Evrope poštovati istinu i prihvatiti albanski zahtev da se napravi naknadni izveštaj i, iako je šteta učinjena, pomogne da se povrati kredibilitet tako važne međunarodne organizacije kao što je Savet Evrope.

Dame i gospodo,

Reći ću još nekoliko reči o Zapadnom Balkanu, ne o prošlosti, već o budućnosti, onoj na kojoj zajedno radimo.

Okrenite ovaj region kako god želite i naći ćete mnogo goriva za podele i toksičnost.

Ali mi u Albaniji smo shvatili da je najbolji način da se napreduje da to uradimo zajedno, uz zajedničke koristi kao suverene zemlje, ali bliski partneri; nacionalni igrači spojeni zajedničkim preduzećem; sa našim specifičnim interesima kao delom zajedničkog okvira, onog koji odgovara našim građanima.

Ovo nas je spojilo, sa Severnom Makedonijom i Srbijom da pokrenemo Inicijativu za otvoreni Balkan, platformu otvorenu za sve balkanske zemlje, od Crne Gore do Kosova, od Bosne do Turske, Grčke i dalje, investiciju za sve, kao deo širog zajedničkog evropskog projekta.

Najbolja poruka Otvorenog Balkana je da ne morate da se slažete oko svega, da ostavite mračnu prošlost i korak po korak gradite zajedničku svetlu budućnost.

Dok jačamo svoje odnose sa Srbijom i zajedno idemo napred na jačanju bilateralne i regionalne saradnje, Albanija se nije i neće pomeriti ni milimetar od svoje čvrste pozicije u podršci potrebama svake zemlje koja to još nije učinila, uključujući pre svega Srbiju, da prizna Republiku Kosovo. Imajući to u vidu, krajnje je vreme da Kosovo i Srbija izađu iz sadašnjeg ćorsokaka u svom dijalogu i hrabro rade na sveobuhvatnom mirovnom sporazumu čineći svoj deo u usvajanju iskoraka koji podržavaju EU/SAD.

Dijalog nije samo bolji način; to je jedini i jedinstven način da se pozabavimo pitanjima koliko god teški bili; koliko god oni bili složeni.

Ostajem ubeđen da će Otvoreni Balkan samo pomoći da se ovaj proces olakša u korist svih: Albanaca i Srba; Kosova i Srbije, ali i za ceo region i širu Evropu.

Gospodine Predsedniče,

Dozvolite mi da završim sa prelepom afričkom poslovicom koja sve govori o našim Ujedinjenim Nacijama:

„Ako želiš da ideš brzo, idi sam. Ako želite da idete daleko, idite zajedno.“

Hvala vam!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.