Zbogom prijatelju

Milivoje Mihajlović, rođen je 1958. godine u Prištini. O događajima na Kosovu izveštavao je za prištinsko „Jedinstvo“, Tanjug, Radio-televiziju Beograd, BBC, APTN, Agenciju Frans Press, CBS… Bio je glavni urednik Radio Prištine, osnivač Media centra, urednik informativnog programa YU-info televizije, direktor Radio Beograda.

Zbogom prijatelju,

Posle teške bolesti, ugasio se život Behljulja Bećaja, doktora političkih nauka, univerzitetskog profesora, pisca, analitičara…

Behljulj Bećaj je bio glas razuma u kosovskoj i regionalnoj javnosti. Bio je hrabar, verodostojan i pošten tumač kosovske zbilje. Čovek kojem se verovalo i koji je poštovao drugačije mišljenje.

Poznavao sam Behljulja Bećaja više od četiri decenije i znam da je sva kosovska iskušenja osetio na sopstvenoj koži. Od one besmislene idejno – političke diferencijacije (kada je ostao bez posla) krajem osamdesetih godina, preko predratnih i ratnih dešavanja (kada je ostao bez doma), do novijih vremena kada je odbijao učešće u političkom životu u timovima koji nisu zadovoljavli njegove (visoke) moralne standarde.

Nije trpeo nepravdu, glupost, bahate gospodare, pokvarenjake…Bio je vedar, duhovit, cinik izrazito građanskih manira. Nikad ljutit, ni kada je preživljavao najteže trenutke. Nikada ostrašćen. Uvek smiren. Uvek dobronameran. Spreman da pomogne u nevolji, što je uvek bila retkost na nacionalno rastrzanom Kosovu.

Na početku karijere bio je jedan u timu mladih, školovanih, evropskih lica koja su protresla učmali jednopartijski kosovski sistem. Mnogi ga ni tada nisu razumeli. Ni to, a ni kasnija vremena, nisu davala velike šanse razumu. Znao je da se za „bolja vremena“ treba boriti. Borio se sa više stotina radova koji su važan doprinos demokratizaciji na nemirnom Balkanu.

Behljulj Bećaj je uspravno išao kroz sve nedaće i zla koja su potresala Kosovo. Ništa nije odćutao. Nigde nije popustio. I kad je, kao i svi, grešio – sa lakoćom je to priznavao.

Bio je britki kritičar i čvrst u odbrani istine. Na kraju karijere bio je pouzdani svedok vremena, cenjeni profesor, čovek koji je ostavio čist trag.

„Stižu fakture iz prošlosti“, odgovorio mi je sa osmehom kada sam ga, prilikom poslednjeg razgovora, pitao za zdravlje.

Poslednje četiri godine nas dvojica smo imali redovnu „prepisku“ preko Portala Kossev, u rubrici „Prištinska veza“. Obojica smo verovali da u duhu starih prištinskih prijateljstava pomažemo ozdravljenju odnosa. Znam da su njegovi tekstovi razbijali stereotipe i zablude o Kosovu.

Bilo je veliko zadovoljstvo poznavati Behljulja Bećaja i sarađivati sa njim.

Preminuo Beljulj Bećaj(Behlul Beqaj)Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.