Rama potvrdio da je video dokument za promenu granica na Balkanu

Edi Rama Hašim Tači
FOTO: Facebook/Hašim Tači

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Edi Rama potvrdio da postoji mapa za podelu granica na Balkanu.

Premijer Edi Rama potvrdio je postojanje mape u vezi sa promenom granica zemalja regiona zapadnog Balkana.

U emisiji „IZBORI 2021 na V +“, Rama je rekao da je mapu video i pre nego što ju je pokazao slovenačkom kolegi Janezu Janši.

„Razgovarali smo pre izvesnog vremena. Takođe sam video ovaj dokument koji je izašao. Nemam komentar“, rekao je Rama.

Ali šta se dogodilo?

Kako se vratila ideja o promeni granica na Balkanu? U četvrtak je slovenački portal „Necenzurisano.si“ objavio dokument za koji se tvrdi da je kopija dokumenta. Prema tom dokumentu, predlaže se redefinisanje granice Kosova i Srbije, ujedinjenje Kosova sa Albanijom, ujedinjenje delova Crne Gore sa albanskom većinom i severne Makedonije sa Albanijom, mogućnost otcepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i ujedinjenja delova zapadne Bosne sa Hrvatskom.

Evropska unija je nekoliko puta rekla da ne zna za takav dokument. Slovenački premijer Janez Jansha, čija će zemlja predsedavati Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine, napisao je da su tvrdnje za takav dokument akcije usmerene na „nanošenje štete Sloveniji u EU“.

„Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i evropsku budućnost za zemlje zapadnog Balkana i upravo takvi spisi pokušavaju da spreče ovaj cilj“, napisao je na društvenim mrežama, ali debata se nastavila.

U međuvremenu, albanski premijer je potvrdio da mapa postoji.

Misteriozni’ nonpejper o prekrajanju granica: Kritike, demantiji, podrška i neobaveštenost

Dodik: Nemoguće da se izdvajanje Kosova iz Srbije odvoji od opstanka BiH

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.