Rama: Otvorenim Balkanom se konačno uklanja granica između Kosova i Albanije


Otvoreni Balkan nije samo put budućnosti za prosperitet albanske nacije kao evropske i koja ima svoju pripadnost u Ujedinjenoj Evropi, već je to i nova, veća prilika, na putu ka priznanju Kosova od strane Srbije, ocenio je danas Edi Rama.

Upravo se Otvorenim Balkanom „konačno uklanja granica između Albanije i Kosova“, tvrdi albanski premijer, te da oni koji su to „besno obećali“ da učine, do sada nisu ni mogli bez ove inicijative.

Na Fejsbuku se oglasio danas čime je zapravo prekinuo tišinu, od kada su krajem jula u Skoplju – on, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev, potpisali memorandume o saradnji, a dosadašnju inicijativu o ekonomskoj saradnji tri zemlje, poznatu kao mini šengen, preimenovali u „Otvoreni Balkan“.

Inicijativa se, međutim, našla pod oštricom kritika kosovske vlasti i albanske opozicije, kojima se praktično ponavlja ista optužba o navodnoj hegemoniji Srbije i pristajanju Edija Rame na takav odnos.

Onima koji u njemu vide „izdajnika“, poručio je da je upravo on bio prvi koji „usred Beograda glasno govorio o priznanju Kosova od strane Srbije“, te da su svi, kao on – „uvek i bilo gde“, na stranim jezicima „branili priznanje Kosova“, danas bi Kosovo bilo međunarodno „mnogo više poštovano“.

Kada ne znaju šta da urade magarcu, udare na samar

Rama se sada pohvalio da se juče sastao sa zlatnim džudistkinjama sa Kosova i njihovim trenerom i to na njihov zahtev.

„Kada su me zamolili da se slikamo, rekao sam – Da, ja sam izdajica, ne želim da vam pravim probleme! Zaista su se mnogo smejali i mi smo se uslikali, a slike su takođe hteli da postavim na svoju veb stranice. Ali, kao što sam očekivao, digitalna vojska navodnih patriota preko granice, koja psuje i vređa, ima svoje oružje u slepom ratu Albanaca sa Albancima. I kada uopšte ne znaju šta da urade magarcu, udare na samar, upustili se silno u reku komentara moje objave.
Ne daj Bože, ne znaju šta rade, to je najbolje reći u ovim slučajevima. I opraštam im, onima koji ih inspirišu i hrane zaslepljujućim otrovom mržnje, straha od budućnosti“, napisao je Rama.

Vreme ne stoji i mir se ne dobija ratom, tvrdi dalje, a Kosovo je dobilo rat zahvaljujući „nepobedivom“ savezu Sjedinjenih Država sa najvećim evropskim silama.

„Bez tog saveza nema ni slobode, ni državljanstva, ni mira za stanovnike Kosova“, dodao je albanski premijer.

Onima koji ga kritikuju, Rama postavlja retoričko pitanje da li Kosovo može da zadobije trajni mir i može li albanska nacija da napreduje ako zahladi odnose sa SAD, Nemačkom, Francuskom ili samom Evropskom unijom?

„Postavljam ovo pitanje jer sam proživeo priču sa terena u prvom licu, do te mere da je jedan kosovski lider Merkelovoj i Makronu rekao u oči: ‘Nisam pasao travu za ovo’ i tako izgubio istorijsku priliku da ukloni vize za Kosovo.

Može li Kosovo da zadobije mir i da procveta, kao i Albanci u celini, pretvarajući dijalog sa Srbijom u „monolog“ koji Srbiji zapravo „ne kvari posao“, takođe postavlja pitanje Rama, dodajući – „naprotiv“, da to zapravo „iritira“ dugogodišnje albanske saveznike.

„Kojima se, zbog svih krivica kosovskih monologa, Srbija čini sve nevinijom, dok se Kosovo čini sve manje razumnim?“, dodaje Rama takođe.

Naglašava da već 8 godina takođe je on lično svedok sve „kraćoj putanji“ poštovanja i strpljenja sa zapada prema zvaničnoj Prištini, što ga pogađa.

Da li će Srbija da prizna Kosovo kroz dalje produbljivanje velike deformacije koja već nekoliko godina postoji na Kosovu – od pretvaranja unutrašnje politike Prištine u spoljnu politiku Kosova i obrnuto, navodi dalje Rama.

Rama je na kraju poručio da mogu da nastave sa kritikama na njegov račun, ali i da niko na Kosovu i u Albaniji ne očekuje da bilo on, ili nova vladajuća većina u Albaniji odustane od:

„Diplomatske borbe za mir i ekonomski i društveni prosperitet na Otvorenom Balkanu – uključujući priznanje Srbije od strane Kosova; što se radi mudro, rame uz rame sa nezamenljivim strateškim saveznicima Albanije i Kosova, a ne sa ‘cvetom’ navodnog digitalnog patriotizma. Vreme će govoriti više i bolje!“

Pročitajte još:

Avaz: Radončić bio u pravu za Otvoreni Balkan- Džaferović i Komšić pretvaraju BiH u „evropsku Gazu“

Negativne reakcije u Prištini i Tirani na „Otvoreni Balkan“

„Otvoreni Balkan“ novo ime za mini-Šengen, cilj – bez granica za građane od 2023.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.