Rama: Albanci u Preševu ne traže ništa više od onoga što traže Srbi sa Severa

Albanci u Preševu ne traže ništa više od onoga što traže Srbi sa Severa Kosova, niti Albanci iz Albanije i sa Kosova, ali nećemo da kršimo datu reč Americi i Evropskoj uniji – duhovno, ekonomsko i socijalno jedinstvo imaćemo u Evropskoj uniji, poručio je premijer Albanije, Edi Rama, danas u Prištini tokom otkrivanja spomenika Ismailu Ćemaljiu. Rama je spomenik danas otkrio zajedno sa gradonačelnikom Prištine, Špendom Ahmetijem.

"Albanci u Preševu, kada podignu svoj glas ne traže ništa više od onoga što traže Srbi sa Severa Kosova, niti Albanci iz Albanije i sa Kosova – nemamo nameru da kršimo datu reč Americi i Evropi da bismo imali nacionalno ujedinjenje, već ćemo duhovno, ekonomsko i socijalno jedinstvo imati u Evropskoj uniji sa susedima sa kojima želimo takođe da budemo pod zajedničkim krovom Evrope sa poštovanjem jedni prema drugima," rekao je Rama, prenosi lajmi.net.  

Rama je takođe dodao da je da će Albanci postići ujedinjenje u Evropskoj uniji "kao evropski Albanci", gde niko neće moći da ih "omalovažava, niti zamisliti da to uradi."

"Sedam godina je prošlo od kada je Kosovo postalo nezavisno, 100 i više godina je bilo potrebno da ovaj veliki čovek dođe u ovaj deo svoje nacije i da ova dva dela dve strane planine budu slobodni i nezavisni," rekao je takođe Rama. 

Otkrivanju spomenika, iako je ranije potvrdila svoje prisustvo, nije prisustvovala kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, zbog, kako navode kosovski mediji, kašnjenja leta. Kosovski mediji prenose da današnjoj ceremoniji nisu prisustvovali ni kosovski premijer, Isa Mustafa, ni zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, kao ni predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji. 

 Ismail Qemali Bey Vlora bio je albanski političar i državnik u Osmanskom carstvu koji imao vodeću ulogu u proglašenju nezavisnosti Albanije 1912. Velika narodna skupština u Valoni je 28. novembra 1912. proglasila nezavisnost Albanije. Ismail Ćemalji je bio prvi predsednik Privremene vlade Albanije. U martu 1913. godine, nakon odluke Londonske konferencije da Srbiji dodeli Peć, Đakovicu, Prizren i Debar, i Crnoj Gori takođe oblasti naseljene Albancima, Ismail Ćemalji je evropskim medijima izjavio:

(Izvor: Wikicitati)  – "Albanija je amputirana. Od našeg nacionalnog tela odsečeni su najbolji delovi. Mi moramo protivu toga svuda glasno protestovati. Zaista je nepojmljivo što napredne evropske države nameravaju da s našom zemljom tako postupe. Ja bih rado dopustio, da se oni krajevi severne Albanije, gde živi manje od 80% Arbanasa, ustupe Srbima i Crnogorcima; ali ovi plodni krajevi, koje Sile hoće silom da mi ustupimo neprijateljima, imaju mnogo više od 80% Arbanasa. Ako se Kosovo ustupi Srbiji ne po pravu nacionalnom, nego po pravu osvajačkom, onda se ne može postići cilj, kome teže Velike Sile – ne može se postići pacifikacija Balkanskog Poluostrva. Neće to biti mir, nego novo užasno nespokojstvo, jer Arbanasi neće nikad biti zadovoljni, što su predati svojim neprijateljima." 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.