Kosovo punopravan član Parlamentarne skupštine Procesa saradnje Jugoistočne Evrope

Kosovo je danas zvanično postalo punopravan član Parlamentarne skupštine Procesa saradnje jugoistočne Evrope, a konsenzualnom odlukom zemalja članice ove Skupštine, potvrdio je predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, na svom Fejsbuk profilu. On je vest o članstvu Kosova u ovu regionalnu organizaciju saopštio nakon što je danas i završen sastanak ministara spoljnih poslova Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) u Tirani, na kojem je učestvovao i srpski ministar, Ivica Dačić. 

„Danas, na konferenciji Parlamentarne skupštine Procesa saradnje jugoistočne Evrope koja je održana u Tirani, Kosovo je postalo član sa punim i jednakim pravima kao i sve zemlje članice ove Skupštine. Bila je konsenzualna  odluka država članica da Kosovo postane deo Parlamentarne skupštine Procesa saradnje Jugoistočne Evrope. Ovo je najbolji izraz zahvalnosti za postignuti napredak naše države, kao i ocena činjenice da je Kosovo faktor mira, stabilnosti i pozitivnog razvoja u našem regionu," napisao je Veselji. 

Pročitajte još: 

Selfi Petrita Seljimija i Ivice Dačića sa Seljimijevim malim sinom 'zapalio' društvene mreže

Da će Kosovo u maju postati punopravan član ove skupštine ranije je najavio albanski ministar spoljnih poslova, Ditmir Bušati.

"U maju ove godine Kosovo će biti prihvaćeno u Parlamentarnu skupštinu zemalja Jugoistočne Evrope (SEECP). Ovu činjenicu je najavio ministar spoljnih poslova Albanije, koja po principu rotacije, predsedava Procesom saradnje Jugoistočne Evrope," izvestila je ranije Koha ditore.

Današnjom odlukom o punopravnom članstvu Kosova proces saradnje Jugoistočne Evrope broji 13 zemalja, punopravnih članica – Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija i Turska.O članstvu Kosova u SEECP – Srbija omogućila ravnopravan tretman Kosova u SEECP, a ta odluka nije deo paketa dosadašnjih dogovora o normalizaciji odnosa s Prištinom

Parlamentarna skupština SEECP-e je transformacija takozvane Parlamentarne dimenzije SEECP-e, koja je formirana inauguracionom sednicom 10. maja u Bukureštu. Prema poslovniku o radu ove skupštine, koji je takođe usvojen 10. maja prošle godine, formirana je kao forum za razmenu iskustava, dijaloga i saradnje. Njeni članovi su parlamentarci zemalja članica SEECP-e, dok je osnovni cilj ove skupštine da "jača saradnju i koordinaciju parlamenata svih zemalja članica, a u svrhu promovisanja i daljeg osiguravanja mira, bezbednosti, stabilnosti, solidarnosti i dobrosusedske saradnje u regionu, u interesu svih građana zemalja, kao i Evrope". Skupština se sastaje jednom godišnje, osim ukoliko predsedavajući skupštine ne zatraži dodatne sednice, pri čemu članice takođe moraju da se slože sa tim. Skupština takođe odlučuje o usvajanju rezolucija, preporuka, odluka, izveštaja i mišljenja i drugih savetodavnih instrumenata, a svaka delegacija – zemlja, ima jedan glas, te se usvajanje pomenutih dokumenata postiže konsenzusom, samo onda kada nijedna zemlja članica nema prigovor.

Kosovo je primljeno u SEECP juna prošle godine, što se navodi i u deklaraciji samita SEECP-e, gde se navodi i to da je SEECP odlučila da pozove Kosovo da "učestvuje u aktivnostima i sastancima SEECP-e na trajnoj osnovi, na svim nivoima i pod jednakim uslovima". U deklaraciji je tada navedeno i da učešće Kosova "u velikoj meri doprinosi jačanju regionalne saradnje, stabilizaciji i bezbednosti u regionu".

U radu SEECP u svojstvu punopravnih članova, do učlanjenja Kosova, učestvovalo je dvanaest država – Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Slovenija Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska, a Srbija se u punom kapacitetu uključila u aktivnosti SEECP na Samitu u Skoplju, u oktobru 2000. godine.

Podsetimo, kada se Kosovo učlanilo u SEECP-u Srbija je, kako je tada naveo list "Danas", imala pravo da stavi veto na članstvo Kosova, ali to nije učinjeno. Tadašnja vicepremijerka Kori Udovički, koja je i učestvovala na skupu SEECP-e na kojem je doneta odluka o članstvu Kosova, je, takođe prema navodima lista "Danas", zapravo postupila u skladu sa uputstvima MSP i Vlade.

Tada je i bivši ambasador Srbije u Turskoj i član Demokratske stranke, Dušan Spasojević, izjavio za ovaj list da je začuđujuće ćutanje Beograda o stvari koja je javna, podsećajući da se u SEECP odluke donose konsenzusom.

„Srbija je omogućila ravnopravan tretman Kosova u SEECP i tu nema potrebe za tajnom, a ta odluka nije deo paketa dosadašnjih dogovora o normalizaciji odnosa s Prištinom," rekao je Spasojević.

Funkcioner Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog Odbora za KiM, Milovan Drecun je, međutim, za Danas izjavio da članstvo Kosova u SEECP-u predstavlja "korak napred u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom":

„Treba uspostaviti kanale komunikacije sa predstavnicima Albanaca na KiM, pa u tom kontekstu tumačim i skup SEECP. Naravno, neophodno je da sve bude statusno neutralno i da Srbija ne pređe zacrtanu granicu koja se odnosi na nepriznavanje jednostrano proglašene secesije Kosova. Takođe, uveren sam da će se poštovati pravila o predstavljanju Kosova u takvoj regionalnoj inicijativi, odnosno da neće biti prejudiciranja statusa, baš kao što se ta pravila poštuju i u pregovorima u Briselu“. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.