Vučić: Srbija za održivo rešenje za srpsku zajednicu na KiM-u

Predsednik vlade Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je za nemački Velt da se nada što je moguće skorijem otvaranju poglavlja sa EU.

''Srbija je veoma teško na tome radila. Mi smo napredovali u dijalogu sa Prištinom, mi smo sprovodili bolne reforme i uveli oštre mere štednje. Beograd je to izvršio bez pritiska spolja,'' rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje zašto Srbija, ako tako hitno želi u EU, ne ispuni uslove za otvaranje poglavlja.    

Na konstataciju lista da su to što on kaže mnogi priznali, ali da uprkos tome postoje sumnje, recimo, u Bundestagu, u pogledu tempa srpskih reformi, srpski premijer je rekao da je Srbija, u svakom slučaju, uspela da smanji deficit u budžetu i dodao da to ne uspevaju ni sve države koje su već u EU.  

 On je istakao da neke mere ne čine vlast popularnom.

''Jedna vlada sebe ne čini popularnom ako, na primer, smanjuje penzije,'' rekao je Vučić i dodao da je Srbija, međutim, samo tako mogla da ozdravi svoje finansije.  

Na opasku da, uprkos tome, još nije otvoreno ni jedno poglavlje i da se koči sa primenom sporazuma o normalizaciji sa Kosovom i pitanje zašto je to Beogradu teško, predsednik Vlade Srbije je rekao da su u proteklih šest meseci zaključeni važni sporazumi sa Prištinom.  

Najteži su, prema njegovoj oceni, bili oni o pravosuđu i sudskoj nadležnosti. 

''Mi smo se dogovorili o planu, kako da približavanje ide napred. Kriza vlade na Kosovu je unazadila naš vremenski plan, ali smo mi u međuvremenu ponovo otvorili razgovore,“ rekao je Vučić.  

Na pitanje šta je sa srpskim uticajem na Severu Kosova i činjenicom da EU zahteva povlačenje, Vučić je rekao da je tačno da je to pitanje i dalje otvoreno. 

''Srbija daje sve od sebe da se nađe jedno održivo rešenje u odnosu prema srpskoj zajednici,'' rekao je Vučić i dodao da zadovoljavajuće rešenje mora, verovatno, izgledati tako da obe strane – i Beograd i Prištinu, čini nezadovoljnim.

Upitan o spremnosti za kompromise, Vučić je rekao da se radi o tome da se regulišu upravne strukture i finansiranje opština na Kosovu.  

''Ko će se brinuti tamo za sprovođenje sigurnosti, za zdravstvo, za isplatu penzija, ako Beograd to ne čini,'' upitao je Vučić i dodao da Beograd za sada još čeka na odgovarajuće signale iz Prištine.  

''Mi snosimo odgovornost sa Srbe na Kosovu – bez garancija i čvrstih okvirnih uslova mi ne možemo da izlazimo u susret,'' izjavio je srpski premijer.  

Odgovarajući na pitanje o zabrinutosti EU zbog stanja slobode mišljenja u Srbiji, Vučić je rekao da Srbija daje sve od sebe i da su nedavno usvojena tri nova zakona koja štite medije i slobodu izražavanja. 

Na opasku novinarke da kritičari kažu da ti zakone ne uklanjaju nedostatke, poput pokušaja zastrašivanja novinara, Vučić je rekao da ne zna o čemu ona govori. 

''EU je pozdravila naše nove zakone o medijima. Mi smo sledili reformski kurs, ali ne želim da negiram da na pojedinim mestima postoji potreba za poboljšanjem. Čini me tužnim ako Srbija ima loš imidž. Zato sam otvoren za kritiku i savete,'' rekao je Vučić. 

Na opasku da EU i dalje kritikuje Srbiju za nedovoljne napore u borbi protiv korupcije, imajući u vidu puno optužnica, a mali broj presuda u korupcionaškim procesima, Vučić je rekao da to ne može da osporava:  

''To ne mogu da osporavam. Naša policija dobro radi pri istragama i, uprkos tome, jedva da postoje presude. Našem sudskom biću nedostaju efikasnost i delotvornost. Ja, kao šef vlade, ne mogu sudijama da izdajem naređenja, sudovi su, na kraju, nezavisne institucije,'' rekao je Vučić i dodao da on, međutim, tu daje pravo EU i da u Srbiji postoji potreba da se još učini u borbi protiv korupcije.

Vučić je, takođe, rekao da u narodu postoji rastuće nestrpljenje, kada je reč o pristupu Srbije EU.

''Pristupni proces upravo traje i to može da bude zamorno. Ali, ako bi ljude stavili pred izbor – Evropa, ili ostati izvan, tada bi ogromna većina želela da bude deo EU,“ rekao je Vučić.  

Na opasku lista da je to racionalan pogled na situaciju i da se emotivno mnogi Srbi osećaju povezani sa Rusijom i pitanje da li će to biti problem za njega, odgovorio je da dobar odnos sa Rusijom ne znači ništa loše.  

''Mi smo zainteresovani za dobar odnos sa Moskvom, to nije ništa loše,'' rekao je Vučić.    

Na podsećanje lista da je ruski predsednik Vladimir Putin, u jeku ukrajinske krize bio pozvan u Srbiju na paradu, te na pitanje nije li to opasan ''flert'' ako se želi u EU, Vučić je rekao da Srbija poziva mnoge državnike, takođe, i ruskog predsednika.  

''Na paradi sam Putinu javno rekao ono što sam mu rekao u Moskvi iza zatvorenih vrata – Srbija je na kursu ka EU,“ rekao je Vučić.

Na pitanje da, uprkos tome, Srbija kao EU kandidat ne učestvuje u sankcijama protiv Rusije, Premijer je odgovorio da pregovaračko poglavlje o spoljnoj politici nije još otvoreno.  

''Istina je i to da učešće u sankcijama nosi ekonomske konsekvence. I Srbija nije u poziciji da te posledice nosi na leđima. Mi moramo da osiguramo ekonomsko preživljavanje. Na kraju, mi smo još uvek izvan EU i niko nas pri tom ne pomaže,'' rekao je Vučić.

Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.