Rakić: Severna Mitrovica će sprečiti "otimačinu" imovine i dalju "rasprodaju" dobara LUX-a

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić zatražio je jutros od vlasti u Prištini i Kosovske agencije za privatizaciju hitnu obustavu najavljene privatizacije objekata LUX, najavivši da će Severna Mitrovica svim raspoloživim demokratskim sredstvima sprečiti nastavak te "kaubojske" akcije. Rakić je upozorio da se radi o "otimačini" tuđe imovine i "rasprodaji" dobara, ali i o jednostranom kršenju koalicionog sporazuma Srpske sa DPK i LDK, prema kojem je dogovoreno da se prestane sa ovom vrstom privatizacije, podsetivši na privatizaciju više dobara i preduzeća koja je u toku na Kosovu i Metohiji i naglašavajući da vlasti u Prištini sopstvenim delovanjem urušavaju principe dobrog upravljanja i samouprave lokalnih zajednica za šta se verbalno zalažu. Kosovska agencija za privatizaciju je 9. marta obavestila opštinu u radnike objekata koje namerava da privatizuje da će do kraja marta oglasiti privatizacioni tender za devet tzv. Luksovih lokala, čime se broj poslovnih objekata ovog društvenog preduzeća za  privatizaciju, u poslednjih 15-ak dana, popeo na oko 30. Lokali se nalaze na centralnim mestima u našem gradu – ulici Kranja Petra Prvog, Ulici oslobođenja i Ivo Lole Ribara.

"Obaveštavam sugrađane da Kosovska agencija za privatizaciju nastavlja sa bespravnom privatizacijom objekata LUX u našem gradu, a od vlasti u Prištini i Kosovske agencije za privatizaciju tražim hitnu obustavu ove akcije," navodi Rakić u saopštenju dostavljenom KoSSevu.

"Upozoravam javnost da se radi o opasnom pravnom presedanu, koji, na žalost, na Kosovu i Metohiji, nije od juče i ponavlja se po istom scenariju u više društvenih preduzeća i objekata na Kosovu i Metohiji, uključujući i naš grad. U pitanju je otimačina tuđe imovine i rasprodaja dobara, uz potpuno ignorisanje regularne vlasničke strukture, a koju predvode prištinske vlasti. Na delu imamo premetačinu činjenica sa neistinitim informacijama i spekulacijama, čemu u pravu nema mesta, a svakako ne u pravu na svojinu, kao jednom od osnovnih prava uređenih društava kakvim čitav region, pa i Kosovo i Metohija, stremi da bude, " navodi Rakić.

On je naglasio i da se "nelegalnom" privatizacijom objekata LUX-a, direktno i jednostrano krši Koalicioni sporazum postignut prošlog decembra između liste „Srpska“ i vladajućih stranaka u Prištini.

"Iako je ovaj sporazum bio izričit da se pitanje privatizacije ne sme otvarati jednostrano i da će se privatizacija zaustaviti, to se nije dogodilo. Iz Prištine su se dosetili da na perfidan način 'dovrše' promenu vlasničke strukture u sred političkog vakuuma u funkcionisanju kosovskog parlamenta, ali i opštinskih institucija, koji je nastao, jer je lista 'Srpska', u znak protesta upravo zbog kršenja koalicionog sporazuma – nedavno zamrzla svoje učešće u istim," navodi dalje Rakić.

Takođe je opasan presedan da centralne vlasti sopstvenim delovanjem urušavaju principe svog dobrog upravljanja i samouprave lokalnih zajednica, a za koje se deklarativno snažno zalažu u vladi i skupštini, dodao je.

"Pozivam još jednom koalicione partnere, predstavnike centralnih vlasti i samu Kosovsku agenciju za privatizaciju da hitno obustave akciju nelegalne privatizacije. Mi ćemo svim raspoloživim demokratskim sredstvima sprečiti nastavak ove 'kaubojske' akcije u našem gradu," zaključio je Rakić u saopštenju.

Firma LUX je bila pre rata najrazvijenije lokalno trgovačko društveno preduzeće koje je istovremeno bilo i vlasnik najvećeg broja prodajnih prehrambenih i tekstilnih objekata. Do sada je prodato oko 75 odsto ovih površinski velikih objekata na Severu Kosova. U glavnoj ulici Kralja Petra u Severnoj Mitrovici do sada je prodato 10 lokala LUX-a, a nešto manje od 10 se nalaze u sporednim ulicama i i na periferiji grada i oni nisu još uvek prodati. Privatizacija je počela od 2005. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.