Nakon novih optužba na račun EULEX-a Meuči i Žbogar: Zvaničnici evropskih misija na Kosovu nisu umešani u ishod suđenja Fatmiru Ljimaju u slučaju „Klečka“

Nakon što je kosovski list "Koha ditore" optužio EULEX za novi skandal – da je Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija, u saradnji sa nekadašnjim šefom ove misije, Berntom Borhardom i nekim zvaničnicima iz Brisela htela da utiče na Apelacioni sud Kosova kako bi Fatmir Ljimaj i još devetorica optuženih u slučaju "Klečka" bili proglašeni krivim za ratne zločine, oglasili su se zvanično i šef misije EULEX-a Gabrijele Meuči i šef Kancelarije EU na Kosovu, Samuel Žbogar. Posle sastanka sa predsednikom Nacionalnog saveta Inicijative za Kosovo (NISMA), Jakupom Krasnićijem, a čiji je Ljimaj predsednik, saopštili su da zvaničnici evropskih misija na Kosovu nisu umešani u ishod suđenja Fatmiru Ljimaju u slučaju „Klečka“. PDK se, međutim, još uvek nije zvanično oglasio povodom ovih optužbi. 

Jahjaga na sastanku sa Meučijem razgovarala o slučaju Ljimaja

I kosovska predsednica, Atifete Jahaga se interesovala za slučaj Ljimaja, to jest, kako kosovski mediji navode, novi skandal i mešanje EULEX-a u kosovski pravosudni sistem. 

"Predsednica Jahjaga se, u razgovaru sa gospodinom Meučijem posebno interesovala za slučaj poslanika Skupštine Kosovo i predsednika NISMA-e za Kosovo, gospodina Fatmir Ljimaja i sprovođenje pravde u ovom slučaju," navodi se u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice nakon sastanka sa Meučijem i dodaje: 

"Predsednica Jahjaga je istakla da njene ustavne nadležnosti ne omogućavaju i ne dozvoljavaju intervencije u pravni sistem, koji treba da je politički potpuno nepristrasan i profesionalan, ali je istakla da bi rasvetljavanje istine pomoglo pravdu i smanjilo moguće tenzije u zemlji."

„Istina je da je predsednik Apelacionog suda raspustio apelaciono veće. Misija je prihvatila i poštovala tu odluku. To je dokaz da institucija pravde odgovarajuće funkcioniše. To je činjenica," rekao je Meuči, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije, preneli su kosovski mediji. 

Meuči je dodao da se EULEX nije mešao u ishod suđenja i dodao da nijedan sudija iz prethdnog veća neće biti u novom veću koji će odlučivati o slučaju "Klečka".

„Misija se nije mešala u ishod suđenja. Nijedan pripadnik EULEX-a nije tražio zaštitu u vezi sa ovim predmetom. I na kraju, nijedan sudija iz raspuštenog veća neće biti u novom veću," istakao je Meuči.

A Samuel Žbogar je ocenio da EULEX nije na Kosovu da bi "pratio bilo koju političku agendu", te da postoje mehanizmi za otkrivanje "potencijalnih nepravilnosti".

"EULEX nije na Kosovu da bi pratio bilo koju političku agendu, već stremi ka pravdi i vladavini prava. Postoje mehanizmi za otkrivanje potencijalnih nepravilnosti. Pravda nikada ne sme da bude politička, već mora da bude zasnovana na dokazima i činjenicama," rekao je Žbogar, dodaje se u saopštenju i ističe da je Žbogar insistirao na tome da se EU ne meša u sudske odluke. 

 


Koha ditore je prošle nedelje u više izdanja ovog lista izveštavala o tome da je Tačijeva DPK u saradnji sa nekadašnjim šefom EULEX-a Berntom Borhartom i nekim zvaničnicima iz Brisela htela da utiče na Apelacioni sud Kosova u septembru prošle godine kako bi Ljimaj i još devetorica optuženih u slučaju "Klečka" bili osuđeni za ratne zločine. Koha je navela i da je predsednik sudskog veća, EULEX-ov sudija, Portugalac Manuel Soarez, rekao svojim kolegama iz EULEX-a da će kazniti Ljimaja, bez da uradi reviziju slučaja. 

"Osuda Fatmira Ljimaja je viđena kao ideaLna prilika da se sruši LDK, AAK i NISMA koalcija," izvestila je Koha, objašnjavajući da poseduje dokaze o optužbama protiv EULEX-a i PDK-a, koji su zapravo hteli politički da eliminišu Ljimaja. 

Međutim, optužbe protiv EULEX-a se ne zaustavljaju na ovome. Koha navodi i da zvaničniku EULEX-a koji je i izvestio visoke zvaničnike EULEX-a o namerama sudije Soareza, nije dodeljena zaštita i status tzv. duvača u pištaljku. Koha, međutim, tvrdi i da ima snimke razgovora zvaničnika EULEX-a koji je izvestio o Soarezovom mešanju u slučaj sa visokim zvaničnikom EULEX-a, kada mu je on i rekao da ne može da dobije status uzbunjivača. 

NISMA je odmah nakon navoda u Kohi zatražila da se pokrene istraga protiv svih "aktera umešanih u ovaj skandal", formiranje nezavisne istražne komisije, kao i sprovođenje pune istrage, zatraživši istovremeno od Brisela da odmah preduzme korake za pravnu zaštitu onih koji imaju dokaze o navodima Kohe. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.