Rakić: "Potpora" neće biti srušena, Edita Tahiri neće odlučivati šta će se graditi na Severu

"Zid" o kojem govori Edita Tahiri neće biti srušen, jer se radi o "potpori" i delu projekta u koji su predstavnici i Beograda i Prištine i Evropske unije imali uvid. Šta će se graditi na Severu odlučivaće lokalna samouprava i sami građani, a ne ministarka za dijalog iz Prištine – poručio je u izjavi za KoSSev gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. On je tako demantovao najnovije tvrdnje Edite Tahiri, koja je saopštila da ova konstrukcija nije u skladu sa briselskim sporazumima,  potvrđujući od nedelje još jednom za naš portal da se ne radi o "zidu".

"Projekat koji je izrađen videli su i predstavnici vlasti iz Prištine, Beograda i Evropske unije. Čak su i dve firme – jedna srpska, koja izvodi radove u pešačkoj zoni, i albanska – koja izvodi radove na rekonstrukciji mosta, zajedno usaglašavale izvođenje radova ova dva projekta. Dakle, ne radi se o nečemu što figurira od danas da bi bilo ko bio iznenađen," rekao je Rakić u izjavi za naš portal.

Pročitajte još:

Priština: "Zid" u Severnoj Mitrovici biće srušen, delegacija EU stiže na Kosovo

Radovi u blizini glavnog mosta: Postavljene šalung ploče, nivelacija Kralja Petra

On je, takođe, pojasnio za šta će poslužiti betonska konstrukcija u blizini glavnog mitrovičkog mosta, što je, podsetimo, za naš portal, učinio i ranije, u nedelju.

"Ta potpora, koju oni nazivaju zidom, poslužiće, ponavljam, za nivelaciju ulice Kralja Petra, kao i radi fizičkog obezbeđivanja pešačke zone. Potpora će istovremeno poslužiti i kao zvučna izolacija za ovu zonu," dodao je Rakić.

Na naše pitanje šta će se dogoditi sa ovom "potporom" i da li će biti srušena, kako je to najavila Edita Tahiri, gradonačelnik Severne Mitrovice je odgovorio:

"Ona neće biti srušena, niti gospođa Edita Tahiri može da odlučuje šta će se i kako graditi na Severu. O tome odlučuju odbornici Skupštine, lokalna samouprava i građani Mitrovice."

Kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, saopštila je danas da je "zid" u blizini Ibarskog mosta u suprotnosti sa zakonima Kosova i sporazumom u Briselu, da će njegova izgradnja biti zaustavljena, ali i da će biti srušen. Istakla je i da je o ovome sinoć i zvanično obavestila Evropsku uniju, te da je Kosovska policija pregledala lokaciju, Ministarstvo životne sredine Kosova poslalo inspektore na lice mesta i da se u toku dana očekuje izveštaj. Na Kosovo, dodaje, dolazi i delegacije EU. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.