Svetlanina polja lekovitog nevena u Sočanici


Video pripremio Ivan Vučković

Na tri kilometra od Sočanice, nadomak sela Kršmale, prostire se polje nevena koji, već nekoliko godina, uzgaja Svetlana Radosavljević. Zatičemo je u društvu ćerke i unuka, u berbi, koja je pri kraju. Neven je nova poljoprivredna kultura u ovom kraju i kako kaže Svetlana, posle duže analize tržišta, odlučila je da ozbiljno uđe u ovaj poduhvat.

„Ideja za bavljenje nevenom postoji od pre dvadesetak godina, kad sam za svoje potrebe morala da koristim neven, čaj i pravila sam mast. Onda sam tu površinu polako – pet, deset, dvadeset ari povećavala. Ja se nadam da ću do hektara da dođem u narednih nekoliko godina“, objašnjava Svetlana kako je počela da se bavi uzgojem ove biljke.

Na tri dana porodica izlazi u polje nevena i ubira samo cvet. Proces sušenja se odvija u nekoliko faza, od kojih su najvažnije one koje se izvode na blagom septembarskom suncu, a potom u tami starog podruma. Svetlana, mahom, prodaje sušeni neven, ali je, uveliko, prisutna na ovdašnjem tržištu i sa preparatima koje spravlja od ove lekovite biljke.

„To je porodičan posao, i majka prenosi na nas mlađe, a mi joj pomažemo koliko nam obaveze dozvoljavaju. I unučići su tu, uključeni su svi i želimo da ovu delatnost proširimo, pa mi u Lešku prodajemo, brat u Sočanici, sestra u Mitrovici, tetka u bolnici, gde ko radi, tu se trudimo da plasiramo robu koju majka proizvodi“, kaže njena ćerka, Vesna Ilić.

Veliki je asortiman proizvoda koje Svetlanina porodica spravlja od nevena, a poznato je da neven ima široku upotrebu. Najpre treba pomenuti čaj, potom masti i ulja, ali je i preporučljiv za konzumiranje u raznovrsnim salatama. Neven je, isto tako, dobar i za ispiranje i čišćenje rana, čireva i opekotina, ali se koristi i za lečenje želuca, creva i žučne kese, i mnogih drugih bolesti.

U uzgoj nevena otisnula se nošena ljubavlju, ali i željom za inovacijama. Krenula je vrlo skromno i od, nekadašnjih, tri ara, polako je došla do dvadeset. Sledeća njena ideja odnosi se na osavremenjavanje procesa sušenja nevena.

„Ovo je ljubav i dodatak budžetu. Što se same isplativosti tiče, kad bi bilo više pomoći, subvencija, jednu sušaru kad bih imala, to bi ubrzalo posao“, dodaje.

Svetlana, nekoliko godina unazad, promoviše neven i njegova lekovita svojstva širom regiona. Međutim, budući da uzgaja i drugo lekovito bilje, na manjim parcelama, može se reći da Svetlana promoviše zdravlje. Ona isto tako ubira i šumske plodove od kojih spravlja različite proizvode.

Za nama je ostalo polje nevena i miomiris ove lekovite biljke koja je, nesumnjivo, obogatila ponudu na ovdašnjem poljoprivrednom tržištu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.