Radulović pisao Strazburu: Trepča je vlasništvo akcionara

Lider pokreta "Dosta je bilo", Saša Radulović, poslao je Evropskom parlamentu pismo u kojem navodi da je na Kosovu i Metohiji u toku proces negiranja neprikosnovenost svojine. On je kao primer naveo slučaj rudarskog kombinata Trepča.

"Verujem da je svima poznata odluka kosovske skupštine da se Kombinat Trepča konfiskuje putem donošenja posebnog zakona. I to samo zato što je Trepča u vlasništvu pravnih lica čiji su osnivači sa teritorije Srbije," stoji u pismu koje prenosi Blic, a koje je lider DJB poslao na adresu Evropskog parlamenta u Strazburu.

Radulović je ocenio da su se kosovske institucije tako umešale u privatnu svojinu, jer je kombinat osnovan još pre Drugog svetskog rata, 1927. godine, gotovo 40 godina pre nego što je Kosovo steklo status pokrajine u SFRJ, a da je Trepča vlasništvo svojih akcionara, ili poverilaca, s obzirom na to da su neki od njih u stečaju.

"Ovo se nije desilo sa kapitalom i imovinom pravnih i fizičkih lica bilo koje druge nacije na Kosovu, osim srpske. Sam zakon, osim konstatacije da Vlada Kosova postaje vlasnikom 80 odsto kapitala, a zaposleni 20 odsto, ne sadrži bilo kakve druge relevantne odredbe. Stoga je pomenuti akt ne zakon, već jednostrana odluka o otimanju imovine i negiranju prava svojine. Sličnih akata u svetu gotovo da nema, čak je i bivši predsednik Venecuele, Ugo Čavez, koristio institut nacionalizacije uz naknadu, a ne jednostrane konfiskacije," naveo je on.

Lider tog pokreta je dodao da odluka nije u skladu sa načelima na kojima počiva vladavina prava i da je ne samo u suprotnosti sa prirodnim pravom, već je i anticivilizacijska.

"Ova odluka ne nanosi štetu samo vlasnicima Kombinata Trepča, već i dovodi u sumnju dostignuća demokratije i vladavine prava na celoj teritoriji Evrope. Konačno, ova odluka je test za samu Evropsku uniju, jer je Unija, preko Misije EULEX, sama prihvatila odgovornost za vladavinu prava i poštovanje standarda najbolje evropske prakse na Kosovu. Činjenica da je Kosovo u procesu pridruživanja EU sama po sebi zahteva da se EU veoma ozbiljno angažuje na poštovanju te dobre prakse kod pridruživanja svakog kandidata," ocenjuje se u pismu.

Radulović je rekao da Srbija nema faktičku vlast na Kosovu i ne može pomoći svojim građanima i pravnim licima pod svojom jurisdikcijom, ali da to može i mora da učini Evropska unija:

"Ako to ne učini, stvoriće presedan po kome će Turska moći da konfiskuje rusku Sberbanku, po kome će Rusija moći da konfiskuje norveški Telenor, ili po kome će Srbija moći da konfiskuje hrvatsku Ideu, ili nemački Hemofarm."

Prema njegovim navodima, to sve bi bilo "potpuno legitimno sa pozivom na zakon i dobru praksu u slučaju Trepče".

"Kosovo nije članica Saveta Evrope, ni UN. Za neke od vas, Kosovo je suverena država, za druge je to i dalje pokrajina u sastavu Srbije. Ali, to nema nikakve veze sa ključnim pitanjem koje se ovde postavlja i na koje će svako od vas lako dati odgovor. A pitanje je sledeće – da li iko ima pravo da konfiskuje nečiju imovinu, samo zato što je ona u vlasništvu pravnih i fizičkih lica koja pripadaju drugoj naciji?" – naveo je Radulović.

B92/BetaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.