Đurić na KiM-u posle više od mesec dana

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, posetiće danas Kosovo i Metohiju. Ovo je njegova prva poseta od kako mu je kosovsko ministarstvo zabranilo dolazak, krajem prošlog meseca, odnosno početkom ovog.

Đurić će danas u Leposaviću obići pogon "Trepča flotacija" i razgovarati sa rukovodstvom, predstavnicima Sindikata i radnicima Trepče, navodi se u kratkom saopštenju Kancelarije za KiM. 

On je poslednji put na Kosovu i Metohiji boravio 21. septembra, kada je obišao Mogilu i Veliku Hoču i kada su, potom, u Gračanici njegovo hapšenje – sprečili, kako je Đurić sam objasnio – građani.

Kosovsko ministarstvo je potom u dva navrata – 24. septembra i 3. oktobra, Đuriću zabranilo dolazak na Kosovo, a u obrazloženju zabrane istakli su njegove "provokativne" izjave koje su, kako su naveli, bile i protiv interesa kosovsko-metohijskih Srba, kao i to da je Đuriću odlukom ove vlade dolazak zabranjen na dve nedelje.

Od tada je Direktor Kancelarije za KiM u više navrata najavljivao svoj dolazak na Kosovo. Prvi put, 24. septembra, kada je naveo da će na Kosovu biti po dolasku iz Brisela i tadašnjih razgovora sa prištinskom delegacijom. Potom, 3. oktobra, kada je izjavio da će "ove nedelje posetiti srpski narod na KiM-u", i zatim, tokom konferencije za medije u Beogradu, 8. oktobra, povodom usvajanja kosovskog zakona o Trepči, kada je na novinarsko pitanje da li će posetiti Kosovo i Metohiju do kraja oktobra, podsetio na raniji odgovor o dolasku „u narednih nedelju dana“ i da ga treba držati za reč.

Njegova sutrašnja poseta KiM-u biće prva nakon više od mesec dana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.