Kancelarija glavnog tužioca Kosova član Međunarodnog udruženja tužilaca

Kancelarija glavnog tužioca Kosova postala je član Međunarodnog udruženja tužilaca u Holandiji, saopšteno je juče iz kosovskog tužilaštva. Odluka o prijemu doneta je, navodi se, tokom nedavnih konsultacija članova Izvršnog veća ove međunarodne organizacije. 

"U ime Izvršnog veća, generalni sekretar IAP-a, Han Moral, poželeo je dobrodošlicu Kancelariji glavnog 'državnog' tužioca Kosova kao organizaciji članici Međunarodnog udruženja tužilaca, izražavajući uverenje da će Kancelarija glavnog 'državnog' tužioca i IAP-a imati dobre odnose, plodnu i dugoročnu saradnju i zajedničke koristi," ističe se na zvaničnoj Internet stanici Tužilaštva Kosova. 

Kao jedna od prednosti članstva u IAP-u je, kako se dodaje, slobodan pristup Internet stranicama i mrežama Međunarodnog udruženja tužilaca.

Ističe se i da će glavni kosovski tužilac, Aleksandar Ljumezi, imenovati kontakt osobu za uzajamnu pravnu pomoć, sajber kriminal, međunarodno krivično pravo, zlostavljanja i zločine protiv čovečnosti, trgovinu ljudima, anti-terorizam i borbu protiv korupcije i seksualnog nasilja tokom sukoba.

Imenovaće i osobu koja će biti odgovorna za "promovisanje informacija" o projektima i aktivnostima Međunarodnog udruženja tužilaca, a koja će biti dužna i za dostavljanje saopštenja i publikacije IAP-a zaposlenima u institucijama glavnog tužioca, navodi se.

O IAP-u

IAP je nevladina i apolitična organizacija i prva i jedina svetska organizacija tužilaca. Osnovana je pri Ujedinjenim nacijama u Beču i formalno je inaugurisana u septembru 1996., na prvom opštem skupu u Bukureštu.

Glavni razlozi za formiranje IAP-a bili su rapidni porast teškog prekograničnog kriminala, posebno trgovine drogom, pranje novca i prevare.

Ova organizacija je vid mehanizma za bržu i efikasniju međusobnu saradnju tužilaca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.