Kancelarija: Hapšenja na Jarinju zbog navodnog ratnog zločina – cilj da se Srbi odvrate od povratka

Jarinje prelaz
Foto: KoSSev

Sinoć je na prelazu Jarinje uhapšen Srbin za navodni ratni zločin – nakon Kosovske policije i Specijalnog tužilaštva, večeras stiže potvrda i od Kancelarije za KiM. Poručuju da je reč o Dušanu Arsiću (51) koji je često boravio na Kosovu i da do sada nikada nije imao nikakvih problema.

Arsić je uhapšen u prisustvu dvoje maloletne dece po nalogu Suda, nakon čega je odmah prebačen u Prištinu, naveli su iz Kancelarije za KiM.

„Uhapšen je dok se sa teritorije KiM vraćao u centralnu Srbiju i to u pratnji dvoje maloletne dece. Reč je o čoveku koji je više puta dolazio na prostor KiM, gde ima prebivalište u okolini Prištine“, navode.

Međutim, dodaju i da Arsić već godinama vodi sudski spor, jer mu je, na osnovu lažnih dokumenata, uzurpirana imovina u selu Matičane u opštini Priština.

Kancelarija za KiM navodi i da je obezbedila advokata Dušanu Arsiću koji će ga besplatno zastupati, te da će o njegovom slučaju da obaveste sve međunarodne organizacije koje deluju na prostoru KiM.

Arsiću određen jednomesečni pritvor

Advokatica Jovana Filipović potvrdila je u izjavi za RTV Kim da se Arsić tereti da je od januara do juna meseca 1999. godine u selu Butovcu učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je navodno zaustavio jedno maloletno lice, pa ga je zajedno sa drugim pripadnicima paravojne jedinice maltretirao.

Potvrdila je i da je njenom klijentu određen pritvor od mesec dana.

On nikada nije bio pripadnik vojske, policije ili druge paravojne jedinice i ne zna gde je selo Butovac jer nikada nije bio tamo, kazala je Filipović.

Hapšenje Arsića iz Kancelarije ocenjuju kao „novi pritisak na Srbe povratnike, sa ciljem da ih odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na KiM“, jer, kako navode, Priština na to nije spremna.

„Upravo u ovakvim tajnim optužnicama i hapšenjima leži razlog zašto je stopa povratka na Kosovo i Metohiju manja od dva odsto i najmanja je u jednom postkonfliktnom području“, ističe Kancelarija.

Dodaju i da ovakvim postupanjem Priština pokušava da stvori veštački i neodrživ balans, a kako tvrde, „zbog činjenice da se u Hagu sudi liderima takozvane OVK, zbog zločina nad Srbima i drugim nealbancima“.

Povezane vesti: 

Jarinje: Uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločinPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.