Radonići: Nismo dobili nikakav zahtev za skraćenje predizborne kampanje

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Uprkos prethodnom dogovoru najvećih albanskih političkih stranaka da se skrati predizborna kampanja, usled pogoršanja epidemiološke situacije na Kosovu, takav zahtev nije zvanično upućen Centralnoj izbornoj komisiji, potvrdio je danas predsednik CIK-a, Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi), za KosovaPress.

„Što se tiče predizborne kampanje, mi u CIK-u još uvek nismo dobili nijedan zahtev političkih stranaka ili bilo koga drugog, za skraćenje izborne kampanje. U trenutku kada dobijemo zahtev, razmotrićemo ga i doneti odluku, ali pitanje roka za izbornu kampanju je stvar zakona, zakon to određuje, ali s obzirom na okolnosti, mi ćemo to razmotriti i doneti odluku“, kazao je Radonići.

Pored zahteva da se skrati predizborna kampanja, bilo je i onih koji su tražili da se odlože lokalni izbori, a takođe zbog loše epidemiološke situacije.

Radonići kaže danas za KosovaPress da CIK ne može o tome da odlučuje.

„Što se tiče odlaganja datuma izbora, to ne zavisi od CIK-a, već od preporuke NIJZK-a ili Ministarstva zdravlja“, kazao je Radonići.

Lokalni izbori najavljeni su za 17. oktobar, dok je početak predizborne kampanje zakazan za 15. septembar.

Prethodno su predstavnici svih najvećih stranaka na Kosovu došli do usmenog dogovora – da se skrati predizborna kampanja na 10 dana, umesto predviđenih 30.

Pored toga, zahtev za odlaganje izbora izneo je predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca (Glauk).

Konjufca je ujedno naglasio da će o odlaganju izbora odlučivati kosovska predsednica, na osnovu preporuke kosovskog instituta za javno zdravlje.

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, takođe je prethodno kazao da će odluka o eventualnom odlaganju lokalnih izbora biti doneta ako to preporuče stručnjaci, uz naznaku da za sada još uvek takve preporuke nema.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.