Petković: Pre dve godine sahranjeni posmrtni ostaci Šutakovića koji su oteti 99′ u Đakovici

Foto: Tviter/Petar Petković

Na današnji dan pre dve godine sahranjeni su posmrtni ostaci petočlane porodice Šutaković, pronađene 20 godina nakon otmice tokom rata 1999. na Kosovu, podsetio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Ne sme da se zaboravi. Na današnji dan pre tačno dve godine, 10. septembra 2019. sahranjeni su posmrtni ostaci petočlane porodice Šutaković – oca Nedeljka (63), majke Darinke (58) i tri maloletna sina Aleksandra (17), Đorđa (15) i Radomana (10) koje su pripadnici UČК brutalno pogubili“, naveo je Petković u objavi na Tviteru.

On je kazao da su Šutakovići oteti 12. juna 1999. u Đakovici, a da su njihovi posmrtni ostaci nađeni tek 20 godina kasnije u masovnoj grobnici na lokaciji „Bunker“.

„Кomisija je utvrdila da su ubijeni egzekucijom, a njihova tela sakrivena su na deponiji da se nikada ne otkrije brutalna istina“, naveo je Petković.

Samo par dana nakon sastanka prištinske i beogradske delegacije u Briselu, gde se razgovaralo o pitanju nestalih i dogovoreno otvaranje arhiva Beograda i Prištine, Petković je poručio da istina o svim nestalima mora da se sazna, kao i da porodice zaslužuju istinu, a žrtve mir.

„Zbog Nedeljka, Darinke, Aleksandra, Đorđa i Radmana moramo da saznamo istinu o svim nestalima. Zbog njih je dobro što će se otvoriti arhive UČK“, naznačio je.

Ukazao je i na to da je ’Bunker’ poslednja lokacija čiju je pretragu omogućila Priština i da Srbija traži još 9 lokacija za istraživanje.

O pronalasku posmrtnih ostataka porodice Šutaković, izvestila je 2019. godine Kancelarija za nestala lica Vlade Srbije, potvrdivši navode da je ekshumacija izvršena na lokaciji „Bunker“ u Đakovici, te da je identitet utvrđen metodom DNK analize, javili su tada beogradski mediji.

Primopredaja posmrtnih ostataka obavljena je na današnji dan, pre dve godine, na administrativnom prelazu Kula – Rožaje između Crne Gore i Kosova.

Primopredaji su prisustvovali predstavnici beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica, Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i predstavnici prištinske delegacije.

Šutakovići su sahranjeni istog dana u Andrijevici u Crnoj Gori, nakon pomena u pravoslavnom manastiru u Beranama, izvestio je tada BIRN.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.