KBC Kosovska Mitrovica: Sutra i prekosutra besplatni preventivni kardiološki pregledi

FOTO: KoSSev

U KBC Kosovska Mitrovica, sutra i prekosutra će se vršiti besplatni preventivni kardiološki pregledi u periodu od 08.00 do 16.00 časova, saopštila je infektolog i upravnica ove zdravstvene institucije, dr Danica Radomirović.

Pregledi će se, precizira, vršiti na prijemnom odeljenju Kliničko-bolničkog centra.

„U okviru kardioloških preventivnih pregleda, tu će biti pregled EKG, merenje krvnog pritiska, zatim određivanje šečera u krvi, lipidni status, trigliceridi i holesterol“, rekla je dr Radomirović.

Doktorka naglašava da za ove preglede nije potrebno zakazivanje, kao ni zdravstvena knjižica.

„Svima je poznato da su kardiološki problemi vodeći problemi bolesti građanstva, ne samo u Srbiji nego i u čitavom svetu i na žalost, odnose veliki broj života. Postoje faktori rizika koji dovode do oboljenja srca i krvnih sudova i to je jedan od načina da sprečimo to ovim preventivnim pregledima“, kaže dr Radomirović.

Faktori rizika kardioloških bolesti su, naglašava, gojaznost, pušenje, kao i nedovoljna fizička aktivnost i porast krvnog pritiska.

„Merenjem krvnog pritiska, merenjem šećera, povećanom fizičkom aktivnošću u okviru ovih pregleda je moguće na neki način sprečiti i samim tim lečiti navedena oboljenja“, ističe Radomirović.

Preventivni pregledi se organizuju na incijativu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, dodaje dr Radomirović, a akcijom je obuhvaćeno 170 zdravstvenih ustanova.

Podsetimo, tokom oktobra u KBC Kosovska Mitrovica vršeni su besplatni preventivni pregledi štitaste žlezde, dojke i prostate.

Sa druge strane, besplatne preventivne preglede na Severu, odnosno na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici, organizovalo je i kosovsko ministarstvo zdravlja.

U pitanju je bio mobilni mamograf, čijem je otvaranju prisustvovao i kosovski ministar zdravlja Arben Vitia.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.