Srpska lista za Radomira Labana: Veliko profesionalno iskustvo, visoki moralni kvaliteti i integritet

Foto: Gazeta Metro

„Želim da kažem da mi kao parlamentarna grupa, odnosno kao srpski i politički predstavnici ovde u Skupštini želimo da predložimo danas i da podržimo kandidata koji ima veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom u oblasti javnog i ustavnog prava i kandidata naravno koji ima visoko moralne kvalitete i integritet. Dakle, to je kandidat koji je gotovo imao najveći broj glasova na raspisanom konkursu, to je gospodin Radomir Laban. Dakle, pozivam veće zajednice, odnosno poslanike iz redova manjinske zajednice da podrže predlog i naravno pozivam sve ostale poslanike da danas u punom skupštinskom sazivu podrže predlog da gospodin Radomir Laban bude novi sudija Ustavnog suda. Hvala puno!“ – ovako je poslanik Srpske liste Slavko Simić u skupštini „Republike Kosovo“ na sednici od svojih kolega zatražio da za člana Ustavnog suda Kosova glasaju za čoveka koji se, prema dosadašnjim informacijama koje su posle nekoliko godina ponovo procurele u javnost, nalazi na listi INTERPOL-a, a po zahtevu Srbije. Kao član tzv. carinske mafije, 2011, lice pod imenom Radomir Laban osuđeno je zbog primanja mita na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, s tim što mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru u trajanju od dve godine i četiri meseca.

Simić je u istom govoru potvrdio da je Laban predložen u okviru ad-hoc komisije, a da je on bio njen član. Takođe, naglasio je da je Komisija „bila u prilici da objektivno oceni kompetencije svakog od kandidata koji se prijavio na ovom konkursu“.

Za sada nema neposredne potvrde, međutim, da su članovi ove ad hoc komisije prethodno i dobili Labanovu biografiju, odnosno, pretpostavlja se na osnovu ovakve Simićeve izjave da je u biografiji koju je Laban priložio izostavljen podatak o tome da se radi o osuđivanom i odbeglom licu.

Mediji se više dana bave slučajem predloga da Laban bude sudija Ustavnog suda Kosova i ranijom sudskom presudom protiv njega, sa druge strane. Danas o ovom slučaju pišu New York Times i Reuters.

Posle serije napisa, uključili su se i kosovski političari. Poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) bila je prva koja je za javnost rekla da je kao član komisije, koja je birala buduće članove Ustavnog suda, prekasno obaveštena o njegovoj biografiji. Danas se oglasio i Hašim Tači. Iz njegovog kabineta potvrđuju da predsednik Kosova neće imenovati Labana dok „nadležni bezbednosni i pravosudni organi ne sprovedu potpunu proveru“, javila je RSE.

Srpska lista i dalje se ne oglašava.

Pročitajte još: 

Srbija tražila od EULEX-a prošle godine da uhapsi Radomira Labana, Srpska lista ga predložila za sudiju

Slika komunikacije Beograda i Prištine: Srbija ga traži za izdržavanje zatvorske kazne, na Kosovu izabran za sudiju Ustavnog suda

Koha: Sumnjiva prošlost Radomira Labana, Skupština Kosova izabrala ga za člana Ustavnog suda

Pored poternice Interpola i zahteva Euleksu za izručenje, izabran za sudiju Ustavnog suda Kosova

A kako su mediji na srpskom prethodnih godina izveštavali o takozvanoj carinskoj mafiji i Labanu čitajte u vestima: 

Politika: Tražili mito po spisku

Večernje novosti: „Carinska mafija“ u lisicima 

RTS: Presude carinskoj mafiji

Mediji o korupciji u Srbiji

Vesti online: „Mafijašu posao kod Tačija“

Vesti online: „Umesto sirotinji stan kriminalcu“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.