Radnici opštine Vitina vraćeni na posao

Dvojica radnika Privremenog organa opštine Vitina, u sistemu Republike Srbije, Goran Marinković i Aleksandar Rakić, koji su krajem septembra dobili otkaz – vraćeni su na posao, potvrdio je danas za KoSSev sam Marinković. Njih dvojica su upravo zbog otkaza, ali i, kako su objasnili, navodnih pretnji i ucena, zajedno sa građanima – pristalicama GI "Aktivna građanska Inicijativa" čiji je predsednik Marinković, i sa samim kandidatima za odbornike ove liste, više od deset dana blokirali zgradu opštine Vitina. Danas su, kažu, prestali sa blokadom.

Rešenja o povratku uručena tokom protesta

Rešenje koje je dostavljeno Marinkoviću "Jutros oko pola 10, dok smo protestovali ispred zgrade opštine, došao je poštar i Aleksandru Rakiću i meni uručio kovertu u kojem je bilo rešenje o poništavanju odluka o prestanku radnog odnosa. Nakon toga, odmah smo odblokirali opštinu," kaže Marinković u izjavi za naš portal, zahvalivši se državi Srbiji što je dozvolila da pravda, kako je rekao, pobedi. 

Rešenje o poništenju odluka o prestanku radnog odnosa usledio je nakon, kako objašnjava Marinković, njegovog i Rakićevog prigovora – upućenom Privremenom organu, a upravo u vezi sa odlukom o prestanku radnog odnosa.

Marinković je rešenje o otkazu prethodno odbio da primi, dok je njegovom kolegi isto rešenje uručeno. 

Radnik u Privremenom organu opštine Vitina naglašava da ni sa kim od predstavnika lokalne samouprave još uvek nisu razgovarali, te i da ih niko od njih nije kontaktirao ni tokom protesta, odnosno, blokade zgrade opštine.

Marinković kojeg smo zatekli u poljoprivrednim radovima – obećao je da će nam rešenje o poništenju otkaza dostaviti u toku večeri.

"Nisam upoznat sa slučajem"

Potvrdu da li su radnici vraćeni na posao – pokušali smo da dobijemo i od člana Privremenog organa opštine Vitina u sistemu Srbije i gradonačelnika Klokot-Vrbovac u kosovskom sistemu, Srećka Spasića, kojeg su ovi radnici optužili za navodni pritisak koji se nad njima sprovodi. 

Detaljnije o kosovskim  lokalnim izborima pratite na našoj tematskoj stranici​ "Lokalni izbori na Kosovu 2017."

"To nisu moja dva radnika. Ja nisam predsednik Privremenog organa," odgovorio je na naše pitanje.

Spasiću smo pitanje uputili i kao članu Privremenog organa ove opštine. On je, ipak, ostao pri tvrdnji da nije upoznat sa povratkom radnika na svoja radna mesta.

"Ja jesam član, ali nisam predsednik. Nisam upoznat sa tim, verujte. Bavim se obavezama koje imam oko izbora," – objasnio je, uputivši nas na predsednika Privremenog organa. 

Šta je prethodilo slučaju radnika u opštini Vitina, čitajte u našim ranijim vestima:

Gradonačelnik Klokota o večerašnjem protestu: "Sada ne odgovaram na pitanja, tako mi se hoće"

Građani blokirali zgradu opštine Vitina

Apel srpskom predsedniku, Tužilaštvu i stranim ambasadama: Zaštite nas od pritisaka

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.