Hodžaj: Kosovo ne može da se uporedi sa Katalonijom

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj, izjavio je na konferenciji za medije da se slučaj Kosova ne treba upoređivati sa slučajem Katalonije, jer "nam je poznato da je Srbija sprovela etničko čišćenje".

Hodžaj je rekao da je prvih godina 90-ih Kosovo bilo deo jugoslovenske federacije, kao federalna jedinica, dodajući da je tadašnji režim imao podršku sadašnjeg predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je, prema Hodžajevom mišljenju, bio drugi čovek u Srpskoj radikalnoj stranci i njenog šefa – Šešelja.

"Devedesetih godina prošlog veka postojala je nezavisna politička stvarnost Kosova, referendum na koji smo izašli. Srbija je sprovodila politiku etničkog čišćenja," rekao je Hodžaj, piše Gazeta express.

Hodžaj je rekao da je u godinama kada je Kosovo bilo deo jugoslovenske federacije, a koje je postalo nezavisno pre nekoliko godina – nijedna druga zemlja u Evropi nije imala takvu realnost, u poslednjih 30-40 godina.

"Jugoslavija je bila multinacionalna država u kojoj je multinacionalnu državnu nezavisnost prvobitno dobila Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Bosna, Crna Gora u 2006. i na Kosovu 2008. godine. Ovo je jedan kontekst – vremenski, pravni, politički i etnički kontekst, ali i jedna politika etničkog čišćenja koje je Srbija sprovodila u to vreme," rekao je Hodžaj.

Hodžaj je rekao da ne treba "upoređivati jabuke i kruške, da to radi Aleksandar Vučić, koji je bio gospodar Miloševićeve propagande", ali i Ivica Dačić, koji je bio portparol, tako da je "apsurdno slušati one koji o Kosovu govore". 

Na kraju, zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj, rekao je da je premijerka Srbije, Ana Brnabić, tehničko osoblje u srpskoj vladi i da njene izjave "ne ostavljaju na nas utisak, tako da ono što ona piše Evropskoj komisiji o nama – nema nikakvu težinu". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.