Pušten Žarko Zarić, negirao tvrdnje o hapšenju

Kosovska policija
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

16:35 – Zarić negirao tvrdnje o hapšenju

Posle informacije o hapšenju povratnika Žarka Zarića iz Ljubožde, zbog navodnog ratnog zločina na Kosovu, kako je danas ranije preneo Radio Goraždevac, Zarić je u telefonskom razgovoru za RTK2, negirao ove tvrdnje, prenosi kosovski javni servis na srpskom.

On je naveo da hapšenja nije bilo i novinaru redakcije RTK2 uputio poziv da ga sutra poseti.

16:00 – Oslobođen Žarko Zarić

Žarko Zarić, koji je jutros uhapšen u Istoku, oslobođen je oko 15 časova i upravo se nalazi na putu prema svojoj kući u Ljuboždi, javlja Gračanicaonline.

Kako saznaje ovaj portal, Zarić je saslušan u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine, ali za sada nije poznato da li kao svedok ili kao osumnjičeni.

Žarko Zarić, povratnik u selo Ljubožda u Opštini Istok, uhapšen je jutros oko 11 časova kada je izlazio iz crkve Svetog Petra i Pavla u Istoku.

Kako je za KoSSev prethodno potvrdio Portparol Kosovske policije Daut Hodža (Daut Hoxha), policija je uz odobrenje Specijalnog tužilaštva Kosova „privela na saslušanje“ danas jednu osobu srpske nacionalnosti.

14:46 – Mediji: Povratnik uhapšen ispred crkve u Ljuboždi za ratni zločin; KP: Priveden Srbin na saslušanje

Povratnik iz Ljubožde Žarko Zarić uhapšen je jutros nakon što je posetio crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u centru Istoka. Grupa policajaca ga je čekala na samom izlasku iz crkve, a potom ga uhapsila i sprovela za Prištinu, javio je Radio Goraždevac, a potvrdu informacije ima i Gračanicaonline od predsednika PO Istok. Vest su prethodno potvrdili Kancelarija za KiM i Srpska lista. Kosovska policija potvrđuje samo privođenje jednog Srbina na saslušanje.

Zarić u Ljuboždi živi već tri godine kao povratnik. On do sada nije imao sličnih problema sa zakonom, a crkvu ispred koje je uhapšen, posećivao je redovno, navodi Radio Goraždevac.

Neki mediji navode da je Zarić pre sukoba na Kosovu radio kao policajac.

Hodža: Priveden na saslušanje uz odobrenje Specijalnog tužilaštva

Portparol Kosovske policije Daut Hodža (Daut Hoxha) potvrdio je za KoSSev informaciju da je policija uz odobrenje Specijalnog tužilaštva Kosova „privela na saslušanje“ danas jednu osobu srpske nacionalnosti. Hodža, međutim nije eksplicitno mogao da potvrdi ime, kao ni tačnu lokaciju privođenja, rekavši da on ne može da daje zvanično takve detalje.

Na hapšenje Žarka Zarića, već je reagovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Navode da je ovo „brutalan primer instrumentalizacije pravosuđa na Kosovu i Metohiji u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda“.

“Strategija Prištine je očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povrtak više od dvesta hiljada prognanih Srba”, navedeno je između ostalog u saopštenju.

Reagovala je i Srpska lista koja očekuje rekaciju međunarodne zajednice povodom hapšenja Zarića.

Ukoliko se potvrde informacije o privođenju za navodni ratni zločin, ovo neće biti prvi slučaj privođena povratnika u metohijskom kraju, kao ni osoba srpske nacionalnosti na prelazima, a pod sumnjom za ratne zločine. Pažnju javnosti posebno je izazvalo hapšenje starijeg Bogdana Mitrovića koji je uhapšen u Mušutištu krajem avgusta 2017. godine, gde je živeo do ’99, a koje se dogodilo tokom njegove posete ovom mestu sa grupom ostalih povratnika. On je u pritvoru proveo duže od četiri meseca. Takođe je već godinu dana aktuelan slučaj Zorana Đokića, raseljenog lica iz Peći, koji je u februaru prošle godine uhapšen na prelazu Jarinje zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin.

Povratnik iz Kline oslobođen optužbi za ratni zločin

Raseljeno lice iz Peći uhapšeno na Jarinju, Kosovska policija potvrdila

Jarinje: Uhapšen Srbin za navodni ratni zločin, kancelarija osudila, bez potvrde iz policije

Raseljeno lice iz Peći uhapšeno na Jarinju, Kosovska policija potvrdila

Srpkinji uhapšenoj na Jarinju određen kućni pritvor

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.