Radio Goraždevac: „Neko iz policije štiti osobu koja je pretila našim novinarima“

Goraždevac
FOTO: Radio Goraždevac

Nakon pretnji koje je juče M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći mu je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo „pretnje ili zastrašivanja“. Međutim, kako navodi Radio Goraždevac, dok su od M.B. u policiji uzimali izjave, „neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce“.

Na jučerašnje pretnje novinarima ovog radija reagovala su novinarska udruženja AJK, UNS i NUNS a redakcija Radio Goraždevca obavestila je OEBS, Kancelariju EU i međunarodne ambasade u Prištini.

KoSSev: Osudama se danas pridružila i mreža SafeJournalist, iz koje pozivaju nadležne institucije da u najkraćem roku sankcionišu one koji su pretili novinarima Radija Goraždevac i, kako navode, „na tom primeru pokažu da su spremni da zaštite novinare i omoguće im bezbedan rad bez pritiska i ucena“.

Ujedno mreža SJ će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju, poručuju.

Inače, optuženi M.B. je juče pola sata nakon objavljene vesti u kojoj su analizirana dešavanja u policijskoj stanici u ovom mestu, došao ispred redakcije i uputio ozbiljne pretnje prvo novinaru Miliću Petroviću, a onda svima u redakciji, tražeći da povuku vest sa sajta.

U pomenutoj vesti, zbog koje je M.B. pokušao da se obračuna sa novinarima, jedan od sagovornika rekao je u intervjuu za Radio Goraždevac da ga je M.B. nagovorio da potpiše dokument za koji je M.B. tvrdio da spašava svoju majku od gubitka posla, ali je ustvari potpisao izjavu kojom povlači potpis sa žalbe građana za loše ponašanje policajca koji je pokrenuo Lokalni odbor za bezbednost, navodi Radio Goraždevac.

Slučaj je od strane novinara odmah prijavljen policiji, a M.B. je za njima pretećim tonom došao u stanicu i sve vreme nekome na telefonskoj vezi govorio kako ima problem.

„Došavši u stanicu M.B. se na drzak i neljubazan način obraćao dežurnim policajcima. U jednom trenutku je telefon pokušao da preda dežurnom policajcu S.P. uz napomenu ‘da se javu šefu’. Policajac je odbio da uzme telefon i odgovorio da njegovi pretpostavljeni imaju broj i da ne sme da uzima telefon od okrivljenog. Nije se mogao odati utisak da su prisutni policajci bili zatečeni ovakvim gestom optuženog“.

Dežurni policajci nakon ovoga odvode M.B. u Policijsku stanicu Peć na ispitivanje, a o spornim događajima u stanici napisali su službenu belešku, nakon čega je tužilac odredio pritvor.

Na pitanje novinara Radio Goraždevca, da li znaju ko je bio sa druge strane telefona, policijski službenici nisu hteli da odgovore.

Svi ovi navodi su ušli u izjave i zapisnik policije, a za sada ostaje nepoznato sa kim je M.B. sve vreme bio na telefonskoj vezi i svojim ponašanjem bio gotovo ubeđen da neće imati posledica zbog izrečenih pretnji.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.