Petković prozvao Rodea za selektivno podržavanje Briselskog, Rode mu odgovorio da to nije tačno i dao primere

Jorn Rode
FOTO: Preuzeto sa Koha

Jučerašnji tvit nemačkog ambasadora nakon sastanka sa Vjosom Osmani da su odluke kosovske vlade o tablicama i deklaracionim listovima za srpska dokumenta legitimni i u potpunosti u skladu sa Briselskim sporazumima, zadobio je značajan publicitet u medijima u Srbiji, kao i više reakcija, a među njima i Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM.

„Zašto Nemačka nije uradila ništa o ZSO-u? Pre bilo kakvih jednostranih tumačenja, pročitajte pažljivo prethodne sporazume“, napisao je juče Petković.

Njemu je danas odgovorio nemački ambasador Jorn Rode.

„Dragi gospodine Petković DA, potrebno je da se svi Briselski sporazumi primene. Za vašu informaciju, više puta sam izjavljivao da je neophodno pozabaviti se formiranjem Zajednice srpskih opština. Upravo sam isto uradio nedavno i javno na televiziji u „Slobodno srpski“ i „Kallxo Pernime“, kao i bilateralno sa kosovskom vladom što redovno činim“, poručio je Rode retvitujući Petkovićeve navode.

Rode je u prethodnom tvitu takođe potvrdio da je odlaganje sprovođenja odluka kosovske vlade doneto u punoj koordinaciji sa SAD i EU.

Međutim, iako je Rodeov tvit naišao na veći publicitet u srpskim medijima, dan ranije to isto saopštio je i američki ambasador Džef Hovenijer – da su mere o preregistraciji srpskih tablica na RKS i izdavanje deklaracionih listova ulaz-izlaz u potpunosti u skladu sa Briselskim sporazumima.

Upravo je sprovođenje te odluke i odloženo, nakon hitnog sastanka Vjose Osmani i Kurtija sa Hovenijerom u nedelju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.