PU „Danica Jaramaz“ proslavila svoj 60. jubilej

FOTO: KoSSev

Prigodnom svečanom manifestacijom, Predškolska ustanova „Danica Jaramaz“ iz Kosovske Mitrovice danas je, sa godinu dana zakašnjenja usled pandemije kovid-19, proslavila svoj 60. rođendan. 

Ustanova je davne 1961. godine naziv dobila po devojci iz Kosovske Mitrovice, streljanoj 1941. godine na Banjici. Kao samostalna ustanova egzistira od 1963. godine.

Kroz godine se menjala, izgrađivala i menjala svoja središta.

Danas, nakon 60 godina, jedna od najvećih predškolskih ustanova na Severu od ukupno 3,000 metara kvadratnih, broji 700 mališana sortiranih u vaspitnih 25 grupa.

Osim dve centralne zgrade koje se nalaze u blizini Osnovne škole „Sveti Sava“, zahvaljujući donacijama Kancelarije za KiM, pre tri godine ustanova je svoj prostor proširila otvaranjem još jedne zgrade vrtića – u Bošnjačkoj mahali.

Prema rečima direktorice, Gorice Marinković, koja je danas okupljenima poželela dobrodošlicu, iako je kroz godine ustanova menjala uslove rada, vizija onoga što ona predstavlja se nikada nije promenila – da ona bude mesto u kom se poštuju i prepoznaju različitosti i neguje poverenje, te da u njoj deca treba da budu zadovoljna, sigurna i srećna.

Direktorica se zahvalila svima koji su na bilo koji način učestvovali u stvaranju i jačanju ustanove, koja je prolazila kroz razne periode.

Ipak, najveću zahvalnost izrazila je svim zaposlenima i roditeljima 700 mališana, kojima se danas ova ustanova ponosi.

Svečani program pratio je dokumentarni film o radu ustanove, od njenog osnivanja, izgrađivanja kroz godine, pa sve do danas.

Deca iz šest predškolskih grupa ove obrazovne ustanove potom su, uz svoje vaspitačice, izvela šest koreografija. Njihovi nastupi propraćeni su jakim ovacijama.

U prepunoj sali Mitrovačkog dvora manifestaciji su prisustvovali vaspitači, pomoćno osoblje vrtića, roditelji, kao i predstavnici velikog dela srpskih institucija na Kosovu – fakulteta, osnovnih i srednjih škola, predškolskih ustanova iz opština na Severu, ustanova južno od Ibra, kao i predstavnici zdravstvenih ustanova.

Od predstavnika lokalnih institucija na Kosovu, prisutni su bili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, kao i gradonačelnik opštine Severna Mitrovica, Milan Radojević.

Ispred institucije koja godinama pomaže osnaživanju PU u Kosovskoj Mitrovici, Spirić je  poručio da će se takav trend i nastaviti.

Istakao je da istrajnost PU „Danica Jaramaz“, naročito u periodu poslednje dve decenije, i to što sada broji veliki broj dece, pokazuje kakvu Kosovska Mitrovica ima budućnost, zahvalivši se na tome najviše roditeljima.

Povodom jubileja postojanja ove ustanove, kako je najavio, opština Kosovska Mitrovica za predškolce odnosno buduće đake prvake, organizovaće jednodnevni izlet na Kopaoniku do kraja ove nedelje.

Osim toga, do kraja meseca PU „Danica Jaramaz“, biće donirane pametne table.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.