PSD danas u PR organizuje protest protiv evropskog sporazuma, traže Kurtijevu ostavku

FOTO: Dardan Molićaj/Fejsbuk

„Sporazum je izuzetno štetan. Dakle, otpor mora biti zajednički i masovan. Protestujemo tražeći Kurtijevu ostavku“, poručio je juče lider Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj. Danas bivši Kurtijevi saborci organizuju protest.

Nakon što su kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 18. marta u Ohridu postigli dogovor o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije, slično kao i nakon 27. februara, kritike opozicije na račun vlasti i u Beogradu i u Prištini ne prestaju.

Opoziciji u Prištini najviše smeta to što je u Ohridu izostalo uzajamno priznanje, a uz to, Kosovo je preuzelo obavezu da odmah, kako tumače, formira ZSO, odnosno, „Asocijaciju plus“.

Tako je i sa Socijaldemokratskom partijom koja je i bila najglasnija i najaktivnija u protivljenju sporazumu, čiji je lider istu poruku poslao i juče, uoči najavljenog protesta.

„S jedne strane, sporazum normalizuje nepriznavanje Kosova i Srbije i, uz Kurtijevu političku volju, Kosovo se odriče zahteva za priznanje. S druge strane, Kosovo, uz političku volju Kurtija, preuzima obavezu da stvori etničku asocijaciju sa značajnom autonomijom kao oblikom paralelne moći ispred centralne vlasti“, poručio je Molićaj uz fotografije priprema transparenata.

Sporazum naziva štetnim, a otpor, kaže, mora biti zajednički i masovan. Na današnjem protestu, koji je zakazan za 14 časova, kako je najavio, tražiće ostavku kosovskog premijera za kog kaže da „nema legitimitet da potpiše takav sporazum“.

„Razlozi kojima je vlada opravdala sporazum imali su kratke noge. Propaganda nije uspela. Velika građanska pobuna je dokaz za to“, poručio je.

Molićaj se u istoj objavi na Fejsbuku zahvalio Udruženju veterana „OVK“ i javnim ličnostima „koje su zabrinute za demokratiju“.

Socijaldemokratska partija u prethodnom periodu imala je niz akcija protiv formiranja ZSO i evropskog sporazuma – ispred zgrade kosovske vlade postavljali su papire, odnosno 205,000 potpisa peticije još iz 2016. godine, a protiv sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, ispisivali grafite „Aljbin Zajednica“ na prištinskim ulicama, postavljali transparente na kojima je kosovski premijer prikazan kao Pinokio, te gađali Kurtijevog zamenika Besnika Bisljimija tortom i milkšejkom.

I opozicija u Beogradu protivi se evropskom sporazumu. Vučić se optužuje za „izdaju Kosova“, pravljenje novih ustupaka i vezivanja napretka Srbije na evropskom putu njenom kooperativnošću na putu ostvarenja „kosovske državnosti“, dok se istovremeno zahteva raspisivanje novih izbora i Vučićeva ostavka, a pojedini predstavnici opozicije traže i referendum, dok drugi najavljuju blokadu institucija.

Stranke koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom juče su u Beogradu i Zrenjaninu takođe održale protest.

O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.