Avganistanskim novinarima na Kosovu od ponedeljka na raspolaganju prostorije RTK

FOTO: AGK

Avganistanski novinari, koji borave na Kosovu  u okviru programa „Novinari u boravku na Kosovu“, od ponedeljka će početi da koriste prostorije RTK, tačnije radijski deo ovog kosovskog javnog servisa, saopštilo je Udruženje novinara Kosova (AGK).

Pored prostorija ovim novinarima će na raspolaganju biti i oprema u ovom objektu.

Avganistanske novinare je u toku jučerašnjeg dana dočekala urednica radijskog dela RTK Fljora Durmiši (Flora Durmishi), kao i kolege sa kojima će ubuduće raditi.

U društvu ovih novinara takođe su bili i predsednik odbora AGK-a, Džemajl Redža (Xhemajl Rexha), kao i pravna službenica Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF) Fljutura (Flutura) Kusari.

„AGK i ECPMF se zahvaljuju rukovodstvu RTK na njihovoj spremnosti da pomognu svojim avganistanskim kolegama da nastave da se bave svojom profesijom“, saopštilo je ovo udruženje.

Podsetimo, program „Novinari u boravku na Kosovu“ otpočet je po izbijanju rata u Ukrajini, za tamošnje novinare. Na Kosovu trenutno boravi 12 novinara iz Ukrajine, a od nedavno, u okviru ovog programa, pristilgli su i prvi novinari iz Avganistana.

Program je pokrenuo Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), a uz finansijsku podršku kosovske vlade i inicijative „Hana Arent“.

Novinarima, kako je saopštio AGK, obezbeđen je smeštaj, mesečna plata, zdravstveno osiguranje i povratna karta – kada se stvore okolnosti da se vrate svojim kućama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.