Prvih 80 pripadnika srpske civilne zaštite sa Severa potpisalo ugovore u Ajvaliji

Osamdeset pripadnika civilne zaštite na Severu Kosova od njih 751 je, nešto posle Vidovdana, podeljeno u dve grupe, u Ajvaliji, u Prištini – u prostorijama Agencije za hitno upravljanje situacijama – potpisalo ugovore o integraciji, saznaje KoSSev iz više neimenovanih izvora. Na ugovorima se nalazi i logo Republike Kosovo. KoSSev je razgovarao sa nekoliko pripadnika ove službe na Severu koji ističu da "nisu srećni" zbog toga, ali ni zbog same integracije. Oni su, međutim, primorani da se integrišu, jer je u pitanju, naglašavaju – opstanak njih i njihovih porodica. U ovoj službi ima dosta onih koji ostvaruju prihod isključivo kroz platu u civilnoj zaštiti. Sa druge strane, iz Beograda stiže poruka da je integracija dobrovoljna, te da svaki pripadnik CZ ima izbor. Iz srpske prestonice su inače više puta do sada stizale informacije da "ima razloga za zadovoljstvo", jer je broj na kojem je prištinska strana insistirala tokom razgovora o raspuštanju ove službe, a koji je htela da integriše i koji je prvobitno bio 380, srpska strana "uspela" da poveća na 560, te da je time Srbija i omogućila "nova radna mesta u Pokrajini". I dok se plan o integraciji za sada odvija onako kako je Priština već najavila objavljivanjem Sporazuma još 9. aprila, navodeći da će u sektoru za vanredne situacije biti prihvaćeno prvih 80 pripadnika dojučerašnje srpske službe, te da će ugovori biti potpisani do 1. jula, brojke o tome koliko će ukupno biti integrisanih pripadnika se unekoliko razlikuje od one koja je predstavljena iz Beograda. Priština tvrdi da će to biti 483, a ne 560 kako tvrdi Beograd. Na srpskoj strani ostaje, međutim, i dalje otvoreno pitanje koje posebno brine dojučerašnju službu civilne zaštite Republike Srbije na Severu Kosova, baš kao i policajce i pravosudne radnike – na koji način će se njeni pripadnici penzionisati.

Potpisivanjem prvih 80 ugovora, u kosovskom sektoru za vanredne situacije, na terenu je i zvanično započet, sa jedne strane – proces gašenja civilne zaštite u sistemu Republike Srbije, a sa druge – proces integracije u kosovske institucije. Dve grupe – jedna sa nešto više od trideset pripadnika CZ, druga sa nešto više od četrdeset, nedavno su, posle prijave i razgovora, u sektoru za vanredne situacije u Ajvaliji potpisali prve ugovore. Oni će, najverovatnije, raditi kao vatrogasci, a proći će i specijalizovanu obuku, KoSSev saznaje iz neimenovanog izvora bliskom CZ  na Severu.

Punktovi CZ uklonjeni sa magistralnog puta KM – Raška, oznake skinute sa vozila

Početak procesa gašenja službe civilne zaštite na Severu, na terenu je započeo gašenjem nadzornih punktova i skidanjem oznaka sa vozila ove službe u proteklim mesecima.

Pre dva meseca svi punktovi sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica – Raška koje su koristili pripadnici civilne zaštite su sklonjeni. Sa vozila koje koristi CZ, takođe, uklonjeni su simboli ove službe, potvrdio je za KoSSev jedan od izvora u CZ na Severu, a što se u poslednje vreme uočava i na samom terenu. Šta će biti sa opremom, međutim, do objavljivanja ove vesti, nismo bili u mogućnosti da saznamo. Pripadnici CZ sa kojima smo razgovarali pretpostavljaju da će oprema biti vraćena Kancelariji za KiM ili, pak, "data na korišćenje budućoj vatrogasnoj jedinici" za koju se očekuje da bude formirana u Zvečanu.

Prema Sporazumu o integraciji civilne zaštite, objavljenom početkom aprila, a sa potpisom kosovske ministarke za dijalog, Edite Tahiri, od 26. marta, Beograd je Evropskoj uniji dostavio listu lokacija prostorija i nadzornih mesta kojima je upravljala civilna zaštita. U sporazumu je navedeno i da će tri nadzorna centra koja se nalaze između Mitrovice i Jarinja biti uklonjeni do 20. aprila, a nadzorni centar koji se nalazi u Severnoj Mitrovici biće predat Kosovskoj policiji takođe do 20. aprila, te će takođe bilo kakav nadzor, uključujući tehničku opremu, kao i centre biti do 20. aprila uklonjeni i/ili predati Kosovskoj policiji.

Na pitanje da potvrdi dokle se odmaklo kada je u pitanju ovaj plan, naš izvor blizak pregovaračkom timu u Beogradu odgovorio je: "Svaka od strana realizuje preuzete obaveze dogovorenom dinamikom."

Posebnu nelagodnost za one koji su potpisali ugovore u Prištini predstavljalo je, međutim, to što je na ugovorima istaknut logo "Republika Kosovo".

"Nismo srećni, kako bismo bili?! Ali, šta će ljudi, moraju, pogotovu oni koji hrane porodicu i koji zavise od ovog posla," rekao nam je jedan od onih koji su ugovore i potpisali, a koji je molio da mu ne navodimo ime, niti inicijale.

Pripadnici civilne zaštite su prethodno otvorili i račune u kosovskim bankama na kojima će, nadaju se, od 1. septembra početi da ostvaruju tzv. kosovsku platu, a gužve, koje su stvarali upravo ovi pripadnici u grupama od po 30-ak, u bankama na Severu trajale su tokom nekoliko proteklih dana. Upravo je otvaranje računa u kosovskim bankama bio jedan od preduslova za potpisivanje ugovora u Prištini. Ima i onih pripadnika CZ koji već imaju otvorene račune, jer su deo svojih dosadašnjih primanja primali preko jedne od kosovskih banaka na Severu.

Čekaju se pozivi za ostale službe

Još uvek, međutim, nema poziva za razgovor, odnosno potpisivanje ugovora onih pripadnika CZ koji će biti raspoređeni u zatvorskom centru, osim da se očekuje da njih 25 bude raspoređeno i to isključivo kao osoblje pritvornog centra u Severnoj Mitrovici, za KoSSev govori drugi izvor, takođe blizak CZ na Severu. On nije mogao, međutim, da potvrdi kada bi pripadnici njegove službe mogli da budu i pozvani da potpišu ugovore, ali i da li će oni koji su već potpisali ugovore – početi da rade od 1. septembra, kako je najavljeno kao krajnji datum primene ovog sporazuma.

Prema Sporazumu, koji je kosovska vlada prethodno objavila na svojoj zvaničnoj Internet stranici, nije precizirano u kojoj ustanovi će tih 25 pripadnika i raditi, osim da je u pitanju "korektivna služba".

Prema istom Sporazumu, od 483 radnih mesta, koliko je Beogradu ponuđeno, a od kojih je pomenutih 80 radnih mesta u agenciji za vanredne situacije, te 25 u kosovskoj korektivnoj službi, predviđeno je da još 20 radnih mesta bude na pozicijama koje su  u vezi sa "verskim i kulturnim nasleđem". Sporazumom koji je kosovska strana objavila u aprilu, navedeno je i da ugovori treba da budu potpisani do 1. jula. U sporazumu nema, međutim, dodatnih informacija o tome u koje će konkretno institucije ostalih 358 pripadnika CZ biti integrisano, odnosno – još 77 na ovaj broj ukoliko je u pravu Beograd da će ih biti ukupno 560. Priština je u nekoliko navrata ranije najavljivala da će pripadnici CZ biti integrisani po različitim kosovskim ministarstvima, kao i po "državnim agencijama Republike Kosovo", dok je želja Beograda bila da oni i posle integracije ostanu na Severu.  

Penzionisanje pripadnika CZ – za sada nepoznanica

Kako će se urediti penzionisanje pripadnika CZ? Naš izvor dodaje da bi moglo biti nešto slično kao i rešenje koje se trenutno razmatra za popravljanje statusa penzionisanih pripadnika MUP-a, a u pitanju je donošenje novog zakona. U ovom slučaju bi to trebalo da bude poseban zakon samo za pripadnike srpske CZ na Kosovu, prema kojem bi se razlikovale dve kategorije ovih državnih službenika – oni ispod i iznad 50 godina starosti.

"Pripadnici CZ do 50 godina starosti će najverovatnije otići u prevremenu penziju, a oni koji su stari iznad 50 godina i istovremeno imaju preko 20 godina radnog staža, dobiće penziju za koju se nadaju da će biti trajna, ali koja će se takođe urediti posebnim zakonom," naglašava ovaj izvor.

Šta na sve ovo kažu u Beogradu?

"Proces integracije pripadnika civilne zaštite počeo je u skladu sa dogovorenim aranžmanom i realizuje se prema određenim fazama. Jedna faza obuhvata i angažman u okviru Agencije za vanredne situacije, a dešavaće se i u ostalim dogovorenim institucijama Privremene samouprave na severu KiM. Taj proces treba da se završi do početka septembra. Penzioni aranžman se ostvaruje po istoj metodologiji kao što je to učinjeno za pripadnike policije. Integracija je dobrovoljna i svi predstavnici CZ imaju izbor," rekao je za KoSSev neimenovani izvor blizak srpskom pregovaračkom timu.

Ovaj izvor je takođe potvrdio da je "prvih 80 pripadnika CZ potpisalo ugovore u sektoru za vanredne situacije", te da je pre dogovora o civilnoj zaštiti bilo 380, a posle integracije će ih biti 560 na stalnim primanjima.

Sporazum o integraciji CZ potpisan je 26. marta, najverovatnije tzv. šatl diplomatijom, nakon dve godine razgovora. Tada je vest o postizanju sporazuma naišla je na iznenađenje dela javnosti, s obzirom na to da su dve strane imale dijametralno suprotno tumačenje uloge i budućeg statusa civilne zaštite, te da u javnosti nije bilo čak ni potvrde da se vode pregovori o ovoj temi. Sporazum je, takođe, tada donešen u senci posete visoke predstavnike EU za bezbednost i spoljnu politiku, Federike Mogerini, prvo Prištini, a potom Beogradu.

 Pročitajte još:

Bjeloš: Poenta sporazuma je bila napraviti disperziju pripadnika CZ-a; Šekularac: 'Sami smo' zatvorili kancelarije za izdavanje dokumenata u Severnoj Mitrovici

Sporazum o integraciji civilne zaštite: Beograd do 24. aprila obaveštava EU o prestanku postojanja CZ i isplati plata posle 1. septembra​

Sud na Severu najkasnije do oktobra; civilna zaštita u ministarstva i "civilne državne agencije"; objekte i opremu preuzima kosovska vlada

Mogerini: Sporazum o CZ jako pozitivan; Vučić nije komentarisao jučerašnji sporazum

Postignut sporazum o integraciji pripadnika civilne zaštite sa Severa

VIDEO: Većina kosovskih Albanaca misli da je civilna zaštita struktura "kriminalnih bandi"; podaci sa terena govore drugačije

Tahiri u Briselu zatražila raspuštanje civilne zaštite, uklanjanje Parka mira i ukidanje privremenih opštinskih organa

  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.