Pripadnici KBS još 2013. sa pozdravom ISIS-a

Fotografija pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga sa podignutim kažiprstom desne ruke – gest karakterističan za pripadnike ISIS-a, izazvala je juče burne reakcije albanskih korisnika društvenih mreža, ali i zvaničnu reakciju Kosovskih bezbednosnih snaga. Fotografija je nastala još 2013. godine, a kako navodi Lajmi.net, fotografija je objavljena uz vest da su pripadnici KBS-a učestvovali u takmičenju čitanja i pamćenja kurana u Saudijskoj Arabiji. Portparol KBS-a, međutim, tvrdi da je u takmičenju čitanja i pamćenja kurana učestvovalo samo dvoje pripadnika protiv kojih su i "pokrenute mere". Lajmi navodi i da su fotografiju proširile islamske grupe, a da je podizanje prsta nosilo značenje "Bog je jedan". Nije poznato, međutim, da li je bilo ko od pripadnika KBS-a podignutog kažiprsta, odgovarao zbog ovog gesta. 

Komentari sa društvenih mreža

Arben Rugova: Dakle, ne treba nam ni vojska, ni država!

"Generala Rahmana Ramu i ministra Hakija Demolija Skupština Kosova mora da pozove!"

Oni treba da objasne autentičnost ove fotografije sa "podignutim prstom", a ako se ispostavi da je istina, onda bi ove momke na "sekularnom" Kosovu trebalo odvesti u medresu, gde mogu slobodno da ispovedaju svoju veru.

Ili, predsednik i premijer moraju da razreše Ramu i Demolija, a vojnici na fotografiji da odu kući, za koje većina nas ne može imati poverenje u održavanje bezbednosti i suverenitet Kosova. Jer religija je za kući, a ne za institucije!

Ovaj put se ne radi o nekim imamima i sveštenicima koji govore gomilu gluposti i podstiču na verski ekstremizam. Ova fotografija vojnika KBS-a pokazuje opasnost koja nas ugrožava da i dalje ne mogu da uživaju u blagodetima onoga što smo ponosno ponovili 17. februara 2008. – 'Kosovo proglašava nezavisnost i demokratsku državu'," napisao je on, dodajući: 

"Dakle, kao na ovoj slici, ne želimo ni državu, ni vojsku!"

Ćamil Zekoli: Prodajemo dušu za džihadizam

"Da li je ovo KBS, ili nešto drugo?!

Kad nam je NATO pomogao na čelu sa SAD, i kada smo oslobođeni prodajemo dušu za džihadizam," napisao je ovaj Albanac i dodao: 

"Da li zemlja, ministri, ili bilo ko drugi kontroliše šta postaje naše Kosovo? Ima li intelektualaca tamo? Ako ima, gde su? Zašto ćute?"

"Podizanje kažiprsta pripadnika KBS-a se vidi kao gest koji ne pristaje sekularnoj državi. Ali u KBS-u kažu da je ova slika ponovo objavljena samo na društvenim mrežama, jer se radi o nečemu što se desilo pre 4 godine. Dok razlog podizanja prsta nema nikakve veze sa religijom," izveštava Klan Kosova, a navodi Lajmi.net.

Kako navodi ovaj portal, portparol KBS-a, Ibrahim Šalja, kaže da "vojnici u ovoj grupi nisu samo muslimanski vernici."

Ova fotografija je objavljena 2013. godine. Podizanje prsta značilo je "Bog je jedan", ali ovu fotografiju su vremenom proširile islamske grupe, dodaje ovaj portal, navodeći i da je fotografija objavljena uz vest da su pripadnici KBS-a učestvovali u takmičenju za čitanje i pamćenje Kurana koje je održano u Saudijskoj Arabiji.

"Kosovska delegacija je tada na čelu sa ministrom, Agimom Čekuom, bila u zvaničnoj poseti Saudijskoj Arabiji. U to vreme, prestolonaslednik, Salman bin Abdul Aziz i ministar odbrane, Halid bin Sultan bin Abdul Aziz, organizovali su takmičenje u pamćenju Kurana. Čeku je rekao da je ministarstvo zatražilo od Arabije razumevanje da zbog specifičnosti Kosova, vojnici KBS-a ne učestvuju u ovom takmičenju. On im je zapovedio da ne učestvuje u njemu," navodi Lajmi. net i dodaje:

"Ali, dvoje njih zajedno sa kolegama iz Sudana, Senegala, Bahreina, Jordana, Kuvajta i drugih zemalja pročitali su muslimansku svetu knjigu. Nepoštovanje naredbi je uznemirilo KBS koji je identifikovao ta dva člana, odlučivši da preduzmu mere protiv njih."

Vest o pripadnicima KBS-a podignutog prsta prenelo je više kosovskih medija. Ipak, nema informacije o tome da li je bilo ko od pripadnika KBS-a podignutog kažiprsta, odgovarao zbog ovog gesta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.