"Prvi 'udar' ISIS-a na Kosovu: Sutra nema koncerta za Ameriku na trgu u Prištini"

Opština Priština, kosovsko ministarstvo kulture i sporta, Kosovska policija i RTK potvrdili su da sutra neće biti koncerta povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Sjedinjenih američkih država, koji se prethodnih godina održavao 4. jula na centralnom trgu u Prištini, prenosi Lajmi.net. Ovu vest je ovaj kosovski portal objavio pod naslovom "Prvi 'udar' ISIS-a na Kosovu: Sutra nema koncerta za Ameriku na trgu u Prištini", podsećajući istovremeno da je Kosovo "od oslobađanja od Srbije" obeležavalo Dan nezavisnosti SAD-a, "kao način zahvalnosti" pomoći  koju je pružila SAD, ali i podsećajući da su kosovski Albanci "izgleda počeli da zaboravljaju američku pomoć, a deo njih, od najodanijih saveznika" prelazi na "stranu neprijatelja zapada". Ovaj portal je pre tri dana izvestio i da albanski džihadisti u Siriji i Iraku, zajedno sa drugim džihadistima u regionu, planiraju terorističke napade, zbog čega je Kosovska policija podigla nivo mobilizacije na najviši nivo i zbog čega će veliki koncert, planiran za sutra – kada se obeležava Dan nezavisnosti Sjedinjenih američkih država u Prištini, najverovatnije biti otkazan, te da pored mobilizacije, u gradovima širom Kosova, Kosovska policija posebno pazi na objekte kao što su skupština, kosovsko predsedništvo, vlada i ministarstva, a naloženo je da se vrši i provera svakog vozila koje ulazi u "prostor ovih institucija."

"Opštine, vlada, ili bilo ko drugi – nije planirao ništa. Bez objašnjenja su, ali kažu da ne postoji obaveštenje ikoga ko želi pomoć, ili traži njihovo učešće," navodi Lajmi.net, dodajući da je i portparol opštine Priština, Miranda Molafazljiju, rekla da ova opština nije planirala nikakav koncert za 4. jul.

I portparol vlade Arban Abraši je za ovaj portal potvrdio da koncerta neće biti.

"Ministarstvo kulture nije organizovalo ništa za ovaj dan, kao što je prethodno bilo organizovano. I ove godine niko nije zatražio finansijsku podršku za bilo kakav, ili sličan događaj," rekao je on.

Podsećajući da se "ovaj tradicionalan koncert obično emituje na Radio televiziji Kosovo", sa ovog portala dodaju da su i iz ove televizije potvrdili da nemaju nikakav zahtev za prenos 4. jula.

"Nema koncerta sutra u Prištini – Kosovska policija je, takođe, potvrdila. Portparol Policije Kosova za region Prištine Fljorije Ahmeti Haziraj rekla je za  Lajmi.net da do 3. jula policija nije dobila zahtev, ili obaveštenje".

Kosovski borci ISIS-a su u žižu javnosti dospeli kada je njihov nekadašnji vođa, Ljavdrim Muhadžeri, na društvenim mrežama postavio fotografiju na kojoj odseca glavu jednom sirijskom mladiću. Od tada se polemiše o tome koliko zapravo ima Albanaca sa Kosova koji ratuju na strani ISIS-a. Ipak, prema najnovijem izveštaju "Učešće dobrovoljaca sa Kosova na ratištima u Siriji i Iraku – uzroci i posledice" Špenda Kursanija koji je nedavno predstavljen, najviše boraca koji dobrovoljno odlaze u Irak i Siriju u odnosu na broj stanovnika, a koji se tiče regiona – jeste sa Kosova.

"Najviše boraca koji dobrovoljno odlaze u Irak i Siriju u odnosu na broj stanovnika je sa Kosova (125 na milion stanovnika), zatim iz Bosne i Hercegovine (85), Belgije (42), Albanije (30) i Danske (27), dok je apsolutno najveći broj otišao iz Rusije (1.500) i Francuske (1.200)," preneo je ranije Tanjug, pozivajući se na rezultate izveštaja. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.