Dragoljubu Delibašiću produžen pritvor: "Miran i dostojanstven, srčano se bori"

EULEX-ovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici, kojim predsedava rumunska sudija, Roksana Komša, danas je na još dva meseca produžilo meru pritvora penzionisanom pukovniku MUP-a, Dragoljubu Delibašiću. Njegov branilac, advokat Dejan A. Vasić, već je predao žalbu na ovu odluku sudskog veća Apelacionom sudu, a odluku Apelacionog suda očekuje tokom sledeće nedelje. Iako se Delibašić nalazi u pritvoru nešto manje od 17 meseci, a preostalo je da se sasluša još 22 svedoka optužbe, od kojih su dva zaštićena, kako kaže branilac ovog policijskog pukovnika, njegovo branjenik "sa mirom i dostojanstveno podnosi pritvor". Zaštićeni svedoci biće saslušani krajem jula.

Pročitajte još: 

Tamo gde progovori lažov, umire istina: Ovo je suđenje svim Srbima u Kosovskoj Mitrovici i na Severu

Zajednička optužnica protiv Ivanovića, Delibašića, Vujačićevih i Lazovića

"U ime svog klijenta već sam predao žalbu na ovu odluku. Argumentacija veća da se okolnosti nisu značajnije promenile od njegovog pritvaranja pre 17 meseci je u mnogome dovedena u pitanje saslušanjem velikog broja svedoka tužilaštva. Ni jedan od ovih svedoka nije kredibilno potvrdio stavove tužilaštva obuhvaćene optužnicom. Žalbom Apelacionom sudu u Prištini skrenuo sam pažnju na garancije koje je za njegovu odbranu dala Vlada Republike Srbije, a stav žalbenog suda će biti poznat tokom sledeće nedelje," izjavio Dejan A. Vasić.

On objašnjava da je, što se tiče predmeta petorice optuženih Srba, do sada saslušano 17 svedoka optužbe i da je preostalo da se sasluša još njih 22 pre nego počnu da se izvode svedoci odbrane. U poslednjoj nedelji jula biće saslušana i dvojica zaštićenih svedoka.

Na pitanje kako se Delibašić oseća, Vasić naglašava da je njegov branjenik "miran i dostojanstven", ali da se "srčano bori".

"Dragoljub Delibašić sa mirom i dostojanstveno podnosi nametnute mere, srčano se boreći da pokaže istinu i dokaže svoju nevinost," rekao je Vasić, dodajući: 

Drgoljubu Delibašiću, Oliveru Ivanoviću, Iliji Vujačiću, Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću, sudi se po zajedničkoj optužnici, koju je podigao EULEX-ov tužilac, Sezari Mihalčuku, ispred Specijalnog tužilaštva Kosova 11. avgusta 2014. godine, a u vezi sa ratnim zločinom i teškim ubistvom. Optužnica protiv petorice Srba je veoma opširna, na više od pedeset stranica i sva petorica se optužuju za zločine nad albanskim stanovništvom.

Iako je suđenje petorici Srba zvanično počelo 18. decembra prošle godine, Delibašić je uhapšen 4. februara 2014, devet dana nakon što je uhapšen i Oliver Ivanović, a proveo je, kao i Ivanović, gotovo dva meseca u pritvornom centru u Prištini, da bi 28. marta bio prebačen u pritvorni centar u Severnoj Mitrovici. Prebačen je nakon što je njegov branilac, advokat Miodrag Brkljač, podneo zahteve za premeštaj usled Delibašićevog ugroženog zdravlja, ali i kako je tada navođeno, pretnji i vređanja albanskih pritvorenika, te činjenice da je Delibašićevoj porodici, kao i braniocu, bio otežan odlazak u Prištinu i komunikacija sa njim.

Zahtevi Delibašićeve odbrane da se brani sa slobode uz garancije Vlade Srbije su sve vreme odbijani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.