Prva Parada ponosa na Kosovu 10. oktobra

Izvor: Info-ks/Express (Tekst je izvorno preuzet i lektorisan je)

Prva Parada ponosa LGBT zajednice i simpatizera na Kosovu biće obeležena 10. oktobra. Počeće na trgu "Skenderbeg", u 11 i 30, a završiti na trgu "Zahir Pajaziti".

Nakon parade, biće održan razgovor o događaju, a završiće se kratkim koncertom. 

Moto Nedelje ponosa za ovu godinu je – u ime ljubavi.

Ovaj moto ima za cilj podizanje svesti građana da se pokaže da LGBT zajednice, kao i društvo u celini, može da voli i bude zaljubljeno, kao i uklanjanje predrasuda koje kosovsko društvo ima u vezi sa ovom zajednicom. 

Takođe, pozivaju se nadležne institucije da se više uključe u implementaciju zakona, strategija za sprečavanje nasilja nad LGBT zajednicom i pružanje usluga za zaštitu i dobrobit žrtava. 

U studiji "Istraživanja javnog mnjenja za LGBT zajednicu u zemljama Zapadnog Balkana" koju je sproveo Nacionalni demokratski institut – NDI, čini se da je Kosovo najhomofobičnije u regionu i da su osobe iz ove zajednice diskriminisane u svim oblastima života. 

Pozivaju se svi građani Kosova da se pridruže Paradi ponosa, da ona postane glasnija, tako da naše društvo bude tolerantno i prihvati različitost i i ljubav. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.