U Južnu Mitrovicu otišli da izvadimo izvod rođenih a tražili nam đačke knjižice

Piše: Stefan Radovanović

Neprijatnost koju sam doživeo kada sam pokušao da izvadim izvod iz matične knjige rođenih u kosovskom sistemu skrenula mi je pažnju na ozbiljne nedostatke i neregularnosti koje prate ovaj proces. Na prvi pogled, ova situacija činila mi se kao odavno poznata i očekivana. Preobimna i nepotrebno otežana administracija deo je naših svakodnevnih života, ali ovde nije samo reč o znatno otežanom postupku izdavanja izvoda, odnosno "ekstrakta" iz matičnih knjiga, već o sprečavanju građana, posebno nas sa severa Kosova i Metohije, da dođu do dokumenata neophodnih za normalno funkcionisanje u različitim životnim okolnostima.

Naime, prilikom vađenja izvoda pri kosovskoj opštini, u Južnoj Mitrovici, mojoj prijateljici i meni zatraženo je da podnesemo ne samo stare izvode iz srpskih matičnih knjiga, već i kopije starih ličnih karti naših roditelja, kopije đačkih knjižica iz osnovne škole koje moraju da budu overene kod kosovskog notara kao verodostojne, kao i isključivo stare izvode koji su izvađeni pre rata.

Problem nije samo u tome što nismo dužni da čuvamo svoje đačke knjižice, za razliku od svedočanstva, već i što same đačke knjižice imaju vek trajanja.

Nezamislivo je da to nije bilo sve što su nam tražili, već je bilo potrebno da imamo kod sebe izvod koji je star najmanje 18 godina kao presudni dokaz da smo rođeni na Kosovu i Metohiji, iako sadašnje kosovske institucije poseduju kopije predratnih matičnih knjiga. 

Iz svega ovoga, stiče se utisak kao da nadležni čine sve da otežaju postupak izdavanja dokumenata svima nama sa Severnog Kosova do te mere da je to skoro nemoguće i učiniti, barem za veliku većinu građana koji su rođeni ovde pre 1999. godine. 

Mi smo na kraju ostali bez takozvanog ekstrakta iz matične knjige rođenih i dalje nismo sigurni da li ćemo ih i dobiti, sa ovakvim propisima i protokolima koje sprovodi uprava kosovske opštine. 

Mi imamo samo dva pitanja za nadležne: Kakve veze ima đačka knjižica sa mestom rođenja? Kakvu verodostojnost može da ima stari izvod iz matične knjige rođenih kada su ti stari izvodi važeći šest meseci nakon vađenja?

Na ova pitanja verujemo da nećemo dobiti odgovor, ali se barem nadamo da će nam neko razjasniti zašto su procesi vađenja izvoda/ekstrakta, neophodni za nesmetano funkcionisanje svih nas, kao i sprovođenja pravednih i svima dostupnih izbora – toliko komplikovani i opterećeni nepotrebnom dokumentacijom.

(Potpisnik teksta je Stefan Radovanović, stanovnik Zvečana)Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike "Građani pišu", potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja.

Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.