Protestna šetnja u K.Mitrovici: „Albanski nacionalizam uzeo maha“

U Kosovskoj Mitrovici večeras je održana protestna šetnja povodom hapšenja Podgoričanina Rista Jovanovića na Gazimestanu za Vidovdan, te napada na maloletnog N.P. iz Gojbulje.

Skup na kojem je prisustvovalo nekoliko desetina građana, mahom mlađih, a među njima i rođak napadnutog dečaka, obezbeđivala je Kosovska policija.

Istovremeno, gradonačelnik južnog dela Mitrovice, Agim Bahtiri, pozvao je građane južnog dela da ne nasedaju na provokacije „ilegalnih srpskih struktura koje funkcionišu na Severu“.

„Pozivam građane Mitrovice a ne padaju na provokacije ilegalnih srpskih struktura koje funkcionišu na Severu, gde su neke od njih danas najavile protest“, poručio je Bahtiri.

Ovu vest preneli su kosovski mediji, koji kao razlog za večerašnji protest navode najavu da je pogoršana bezbednost, ali da su navodno, organizatori protesta povezani sa današnjim incidentom u Suvom dolu, kada je ispod jednog automobila podmednuta eksplozivna naprava.

Okupljeni su prošetali, kako je prethodno i najavljeno, od spomenika Knezu Lazaru u centru grada, do glavnog Ibarskog mosta i nosili su srpsku zastavu.

Za razliku od skupa istim povodom koji je organizovan tokom vikenda u Gračanici, večeras u Kosovskoj Mitrovici nije bilo transparenata.

Inicijator skupa, Mitrovičanin Aleksandar Arsenijević, naglasio je da se današnji skup „ne tiče nekog izolovanog incidenta“, već je današnji skup organizovan kao protest „svih incidenata koji su se od početka godine dogodili“ a usmereni su protiv srpske zajednice na Kosovu.

Kao i Kancelarija za KiM u svom izveštaju, i on je naveo da se radi o sedamdeset takvih incidenata od početka godine.

A govoreći o poslednja dva incidenta – napad na N.P. i hapšenje Rista Jovanovića, Arsenijević je u izjavi za KoSSev na skupu kazao da: „Oni isto ulivaju strah, ne samo meni, nego svim mojim prijateljima, ljudima koji ovde žive sa porodicama, da ako se desi slučajno da odemo sutra u neki manastir, da li će to biti po izjavama ministara iz kosovske vlade – ‘hranjenje srpskog nacionalizma’. A kao što vidite ovo iza mene nije nacionalizam, već mladi ljudi koji me ohrabruju, ne samo mene, već sve nas da ostanemo ovde i da gledamo i pratimo svoju budućnost. A naša budućnost nije pod tuđim čizmama i nogama, pendrecima i ostalo. Naša budućnost je da živimo u miru i slozi“.

Pozvao je međunarodne organizacije da „prestanu sa svojim političkim pamfletima i porukama o ljudskim pravima, već da se samo suoče sa pravom situacijom na terenu“.

„Videće da je albanski nacionalizam sada uzeo maha – sve više i jače gori“, ističe on.

Aleksandar kaže da današnji skup to i ima za cilj; da, kako je kazao, utiču na međunarodne predstavnike, „moćnike na Kosovu“ da se ovakve stvari više ne dešavaju, da se ne brane ulasci ljudima na Kosovo da obiđu svoju rodbinu i svetinje.

„A svetinje su nešto što duže traje i od te njihove države i od svega, to je nešto što traje vekovima i ima svoju starinu“ poručio je Arsenijević.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.