Kancelarija za KiM: Presuda Vukotiću politička i napisana pre nego što je i formalno doneta

FOTO: KoSSev

„Još jedna u nizu demonstracija sile i pristrasnosti prištinskog pravosuđa“, saopštila je Kancelarija za KiM, nakon što je Zoranu Vukotiću danas izrečena presuda za „silovanje tokom rata“. Potpuno suprotne navode iznosi u odnosu na kosovsku predsednicu.

Opštinski sud u Prištini osudio je danas Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog „ratnih zločina protiv civilnog stanovništva“, odnosno kako se navodi, zbog silovanja jedne Albanke u Vučitrnu i time je postao prvi slučaj da su kosovski sudovi nekog osudili za takav zločin.

U međuvremenu, izricanje presude Vukotiću, pozdravila je i kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je izricanje presude bivšem srpskom policajcu ocenila kao „značajan napredak“.

S druge strane, Kancelarija za KiM saopštava da je Vukotić osuđen bez valjanih dokaza i u procesu koji je pratilo više povreda krivičnog postupka, čime mu je, navodi se uskraćeno pravo na suđenje.

U saopštenju se ističe da je „reč o političkoj presudi koja nije utemeljena na pravu“, osvrnuvši se i na današnju poruku kosovske predsednice.

„Tome svedoči i poruka Vjose Osmani, kojoj je ova presuda poslužila za opštu kriminalizaciju srpskog naroda“, navodi se.

Takođe, Kancelarija navodi da je presuda protiv Vukotića bila napisana i pre nego što je formalno doneta, a da je on samo poslužio „kao primer i argument političarima u Prištini“.

Prema optužnici koju su danas preneli prištinski mediji, Vukotić je, kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršilaštvu sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihičkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela.

Povezane vesti:

Gazeta Express: Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora zbog silovanja tokom rataPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.