Protest u Rudaru i na Rudnici: Kosovska granična policija najavila oduzimanje srpskih tablica (VIDEO)

17:44 – Desetak vozila sa Severa Kosova danas oko 16 časova blokiralo je integrisani granični prelaz "Rudnica" na petnaestak minuta, protestujući protiv najava iz Prištine da će od ponoći, kada bude stupio na snagu sporazum o osiguranju vozila, početi i oduzimanje srpskih registarskih tablica vozila gradova sa KiM-a. U koloni vozila bili su i gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković, kao i predsednici privremenih organa Zvečana i Kosovske Mitrovice, Dragan Nedeljković i Aleksandar Spirić, koji su se kratko zadržali u razgovoru sa srpskim policajcima na delu integrisanog prelaza Republike Srbije, a policajac EULEX-a im je pokazao i tzv. sporazum o osiguranju vozila koji počinje da se primenjuje posle ponoći.

Neimenovan izvor u Beogradu: To se neće desiti

Kako KoSSev nezvanično saznaje od izvora bliskom beogradskom pregovaračkom timu, srpske tablice gradova na KiM-u se neće oduzimati. 
„To se neće desiti, niti to ima veze sa sporazumom o osiguranju čija primena počinje sutra.“

Isti izvora za KoSSev dodaje da je namera Prištine bila da uz početak primene sporazuma o osiguranju provuku i rešavanje pitanja tablica, i to pre svega da bi „RKS tablice mogle da ulaze u centralnu Srbiju“, a što sporazumom o osiguranju nije predviđeno. 

„Verovatno su sa ovom namerom da oduzimaju tablice KM, PR i slično, hteli da pritisnu Beograd. I ponavljamo to se neće desiti. Naglašavamo da se sporazumom o osiguranju ništa ne menja kada su u pitanju tablice.“

Gradonačelnik Zvečana i predsednici privremenih organa Zvečana i Kosovske Mitrovice su sa građanima bili i prethodno, tokom protesta u mestu Rudaru, na izlazu iz opštine Zvečan.

Prolazak je na Rudnici na kratko bio zaustavljen iz oba pravca, a situacija je bila mirna i bez tenzija, uprkos tome što su se i sa jedne i sa druge strane stvorile manje gužve usled zaustavljanja vozila koja su pokušavala da pređu. Jedino je na strani gde se nalazi kontrola srpske policije bio prisutan nešto veći broj policajaca od uobičajenog.

Dežurni kosovski granični policajci tvrde da ne znaju ništa o odluci da zaustavljaju vozila sa srpskim tablicama gradova sa KiM-a. Iako nisu želeli da daju zvaničnu izjavu uz obrazloženje da nemaju ovlašćenje za razgovor sa medijima, nezvanično su potvrdili da nisu dobili pismeno obaveštenje o tome. Policajci iz druge smene nisu, međutim, mogli da potvrde da će ista situacija biti i sa trećom smenom čija dužnost počinje večeras od 20 časova.

Na rudnici su bili prisutni i pripadnici kosovske carine koji su naglasili da je njihova dužnost isključivo carinjenje robe, te da oni nemaju nikakve veze sa oduzimanjem tablica. 

Sporazumom o osiguranju se ne menja ništa kada su u pitanju tablice i neće se desiti oduzimanje srpskih tablica naših gradova na Kosovu i Metohiji, KoSSevu je rekao neimenovani izvor blizak pregovaračkom timu u Beogradu.

Vest da će granična policija početi da od noćas oduzima tablice sa oznakama KM, PR, PZ,GL, itd. potvrdio je ranije danas gradonačelnik Zvečana Vučina Janković i predsednik privremenog organa u ovoj opštini, Dragan Nedeljković, pozivajući se na nezvanične informacije. Ove informacije je i KoSSev imao danas iz više nezvaničnih izvora, takođe, ali još uvek nema zvanične potvrde iz Prištine.

15:15 – Protest u Rudaru: Kosovska granična policija najavila oduzimanje srpskih tablica; kolona krenula ka Rudnici

Nekoliko desetina vozila krenulo je organizovano ka Rudnici nakon što se više desetina građana okupilo na raskrsnici u mestu Rudare u opštini Zvečan. Oni protestuju nakon najava koje su im danas stigle sa integrisanih graničnih prelaza sa Severa da će od noćas svim vozilima sa srpskim registarskim oznakama gradova sa KiM-a (PR,KM, PZ, PE) biti zabranjen ulazak iz centralne Srbije na KiM i izlazak sa Kosova. Građani najavljuju blokadu puteva ukoliko se ova odluka iz Prištine i sprovede. Sa okupljenim građanima se u ovim trenucima nalazi i gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković, koji ističe da je njegova dužnost da bude sa građanima, dok se istovremeno, navodi Janković, vode razgovori između predstavnika prištinskih institucija i najverovatnije, kako je rekao, predstavnika vlasti Srbije, uključujući i predstavnike carine sa punktova na Severu. U Rudaru se nalaze i vojnici nemačkog KFOR-a, kao i dva vozila EULEX-a. Saobraćaj reguliše Kosovska policija i za sada se neometano odvija.

„Prema informacijama koje sam ja kao gradonačelnik Zvečana nezvanično dobio, od Kosovske granične policije dato je uputstvo prema kojem će sve srpske tablice sa oznakama KM, PR i drugih gradova sa KiM biti konfiskovane. Došlo je do spontanog okupljanja građana ovde u Rudaru. Moja dužnost i obaveza je da kao gradonačelnik budem prisutan na mestima na kojima je prisutno stanovništvo,“ rekao je Janković, dodavši:

„Pogledajte sve ove ljude koje vidite ovde, videćete da su svi vezani za Srbiju, pa i ja kao gradonačelnik. Znate da svakodnevno putujemo za Srbiju.“

Janković je takođe potvrdio da su sa uputstvom sa graničnog prelaza upoznati i ostali gradonačelnici, da su u međusobnom kontaktu i da svi čekaju ishod sastanka koji se u ovim trenucima vodi sa predstavnicima prištinskih institucija, a čiji detalji nisu poznati.

Na pitanje da li je prethodno zatražio zvanično objašnjenje od nadležnih institucija iz Prištine i ukoliko jeste, da li je i kakav odgovor dobio, Janković kaže da to nije učinio, jer je u toku sastanak na „diplomatskom nivou“ na kojem se problem rešava. Janković nije mogao da precizira gde se ovaj sastanak tačno odvija.

Na pitanje koje će korake lokalne samouprave sa Severa preduzeti ukoliko se na integrisanim prelazima vozila sa ovim tablicama budu zaustavljala, a tablice oduzimane, gradonačelnik Zvečana kaže da je njegova dužnost da bude sa građanima i da poštuje svaku odluku koju građani donesu:

„U ovom trenutku je najvažnije da budem sa građanima i da sačekamo ishod sastanka. Moja je dužnost da poštujem odluku građana kao što to sada činim.“

Sa druge strane, predsednik privremenog organa opštine Zvečan i istovremeno predstavnik poslovne zajednice, Dragan Nedeljković, u izjavi za KoSSev, najavio je blokadu puteva ukoliko se bude počelo sa oduzimanjem ovih tablica.

„Građani su nezadovoljni. Putuje se za Srbiju svakodnevno i građani neće to dozvoliti,“ rekao je on.

Nedeljković je, kao i Janković, naglasio da je njegova dužnost da bude sa građanima.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.