Priština poništila sporazum o osiguranju optužujući Beograd

Priština je večeras, šest sati pre početka sprovođenja sporazuma o uzajamnom priznavanju osiguranja vozila, ukinula njegovo sprovođenje, zbog toga što "srpska strana nije uspela da izvrši neophodne pripreme za njegovo sprovođenje", javila je večeras Koha, pozivajući se na saopštenje kosovske ministarke za dijalog, Edite Tahiri. Potvrdu da je sprovođenje ovog sporazuma obustavljeno od strane prištinskih vlasti, KoSSev je večeras dobio  i iz izvora bliskom beogradskom pregovaračkom timu. Priština je, kako dodaje ovaj izvor, prethodno pokušala "na svaki način da opstruira početak primene sporazuma", najavivši da će od ponoći, kada počinje primena sporazuma, početi sa oduzimanjem srpskih tablica sa KiM. Izvor blizak srpskom pregovaračkom timu ističe i da je ovo "prvi sporazum od kog se jednostrano odustalo", a da će Beograd u narednim danima "zajedno sa posrednicima pokušati da spasi ovaj sporazum."

"Kabinet ministarke za dijalog Edite Tahiri, u dopisu upućenom članovima tehničke grupe za granično osiguranje je obavestio da je poništen Memorandum o uzajamnom priznavanju osiguranja za automobile koji je potpisan u Briselu 23.06. između Kosova i Srbije. Primena ovog sporazuma je trebalo da stupi na snagu od 24. jula 2015," navodi Koha.

Pročitajte još: 

Protest u Rudaru i na Rudnici: Kosovska granična policija najavila oduzimanje srpskih tablica (VIDEO)

Pacoli: U Srbiju sa kosovskim registarskim tablicama

Cene osiguranja vozila niže, režim kretanja preko IBM-a ostaje isti

Ovaj list dodaje da je do "poništavanja došlo zato što srpska strana nije uspela da izvrši neophodne pripreme za njegovo sprovođenje," te da su, "s obzirom na to da su potrebne obe strane u realizaciju ovog sporazuma," oni sada "primorani da sprovođenje sporazuma odlože na neodređeno vreme."

Sastanak na kome će se razgovarati o ovom sporazumu održaće se već 5. avgusta, dodaje Koha.

Na sajtu kabineta kosovskog premijera još uvek nema ovog saopštenja, međutim, niti se u saopštenju na koje se Koha poziva, navode detalji o kakvim se nephodnim pripremama radi koje Srbija nije navodno ispunila..

"Prvi sporazum od kojeg se jednostrano odustalo, Beograd će pokušati da spasi sporazum"

"Priština je večeras odustala od sporazuma o osiguranju vozila, nepunih šest sati pre početka primene", rekao je večeras za KoSSev neimenovani izvor blizak beogradskom pregovaračkom timu, dodajući: 

"To je prvi sporazum iz briselskog dijaloga od kojeg se jednostrano odustalo, a Beograd će u narednim danima, zajedno sa posrednicima pokušati da spasi ovaj sporazum."

Naš izvor navodi i da će "zbog neodgovornog ponašanja prištinskih vlasti, štetu trpeti pre svega građani Kosova i Metohije, jer će i dalje morati da plaćaju dodatno osiguranje vozila na administrativnim prelazima."

Isti izvor dodaje i da je Priština tokom dana pokušala na svaki način da opstruira početak primene sporazuma o osiguranju vozila, podsetivši da su građani danas i protestovali na Jarinju zbog najave da će se oduzimati srpske tablice.

"Priština je najavila da će od ponoći, kada počinje primena sporazuma o osiguranju, početi sa oduzimanjem srpskih tablica sa KiM, iako se sporazum o osiguranju ni na koji način se odnosi na pitanje tablica. To je izazvalo paniku na severu KiM-a i proteste građana na prelazu Jarinje," kaže naš izvor.

Ovaj izvor je ponovio da pitanje registarskih tablica nije regulisano sporazumom koji je noćas i trebalo da počne sa primenom, te da je kosovska delegacija, potpisom sporazuma o osiguranju, potvrdila da pitanje tablica ostaje nepromenjeno.  

"Pitanje registarskih tablica regulisano je ranije postignutim tehničkim dogovorom, a memorandum o osiguranju ne obuhvata pitanje tablica. To su u Briselu potpisali i predstavnici Prištine, što znači da su potpisom potvrdili da upotreba tablica ostaje kao i do sada, da srpske tablice sa KiM mogu da se koriste u pokrajini, a da sa RKS tablicama i dalje neće moći da se prelazi u centralnu Srbiju," rekao je ovaj izvor.

Kako izvor ističe "kada je Priština danas pod pritiskom Beograda, preko međunarodne zajednice morala da odustane od najavljene zabrane i oduzimanja srpskih tablica i flagrantnog kršenja postignutih dogovora, usledilo je direktno i nedvosmisleno odustajanje Prištine od sporazuma o osiguranju, nepunih šest sati pre početka primene."

 Sporazum o obostranom priznavanju osiguranja vozila srpskih i kosovskih osiguravajućih društava, to jest, Memorandum o razumevanju između Udruženja osiguravača Srbije (UOS) i Kosovskog biroa osiguravajućih društava, postignut je krajem prošlog meseca. Njime je regulisano plaćanje osiguranja za vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova iz centralne Srbije koja ulaze na KiM, kao i plaćanje osiguranja za ona vozila koja ulaze sa KS i RKS tablicama u centralnu Srbiju, ali ne i pitanje registarskih tablica, to jest, korišćenje privremenih tablica za ova vozila prilikom ulaska u centralnu Srbiju.

Međutim, danas, nekoliko sati pred početak sprovođenja ovog sporazuma, stigle su najave sa integrisanih graničnih prelaza sa Severa Kosova da će od noćas svim vozilima sa srpskim registarskim oznakama gradova sa KiM-a (PR,KM, PZ, PE) biti zabranjen ulazak iz centralne Srbije na KiM i izlazak sa Kosova.

Zbog toga je danas i više desetina građana protestovalo u Rudaru u Zvečanu, a zatim i na Jarinju, blokirajući na kratko saobraćaj na ovom prelazu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.