Prof. Katanić sa Medicinskog fakulteta u K. Mitrovici: Epidemiološka situacija na Severu ujedno i stabilna i ozbiljna

Konferencija rakić doktor
FOTO: KoSSev

„Poštovani građani, evo po ko zna koji put, pozivam sve da budu odgovorni, pre svega da ne izlaze bez preke potrebe, ali ih isto tako molim da ukoliko imaju bilo kakve simptome, to jest, osete bilo kakve simptome, tipa, kašalj, temperaturu, groznicu ili malaksalost, da odmah pozovu nadležnu ustanovu ili da odmah dođu do Doma zdravlja gde će u posebnim COVID ambulantama biti adekvatno zbrinuti. Molim vas da ne odlažete posetu lekarima već da, čim osetite te simptome, odmah se javite nadležnim institucijama. Svakako je bolje da to učinite na vreme, nego da dođemo u situaciju da se lekari bore za vaš život. Još jednom vas molim da ne čekate i još jednom upućujem apel svima da čim osete bilo koji simptom, da se odmah jave nadležnim institucijama“, javnosti Kosovske Mitrovice uputio je večeras apel gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Obratio se po drugi put danas na konferenciji za medije. Prethodno da saopšti o uvođenju nove mere o zabrani kretanja od 12 sati u podne do 6 ujutru, pored već postojećih mera koje se u opštinama u karantinu – Severnoj Mitrovici i Zvečanu sprovode u okviru dva sistema, a na večerašnjoj konferenciji sa pojačanim timom lekara, profesorom koji predaje na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, Radoslavom Katanićem.

„Želim da se obratim stanovnicima severnog dela Kosova i Metohije sa konstatacijom da je aktuelna epidemiološka situacija u ovom delu, ujedno i stabilna i ozbiljna. Zbog čega stabilna? Zbog toga što se razboljevanje uopšte ne razlikuje sa stopom razboljevanja u ostatku cele naše države Srbije. Takođe je i stopa smrtnosti i nešto manja, nego što je ona i u celoj Srbiji. A ozbiljna zbog toga što se mi nalazimo na početku treće nedelje od trajanja ove epidemije“, kazao je ovaj profesor, objasnivši da je tada otkriven prvi slučaj na Severu.

Sa druge strane, centralna Srbija se nalazi u petoj nedelji, te se kriva oboljevanja sada, kako tvrdi, „ravna“, a to je nešto što se može i ovde „očekivati“ narednih dana, ali istovremeno, i određeni broj porasta inficiranih.

Podsetio je na to da „preventivne mere ostaju najvažnije u preventivi ove bolesti“ – počev od pranja ruku, nošenja zaštitnih maski i rukavica onda kada je to potrebno, a posebno se odnosi na stariju populaciju i one koji imaju prateće bolesti.

A za kraj:

„Ponovo bih se pridružio apelu Gorana Rakića da osobe koje osećaju simptome koji bi mogli da sugerišu na infekciju COVID – 19 moraju da se jave određenim ambulantama, a ne da zbog toga što su simptomi slabo izraženi, odugovlače i možda ugroze i druge u svojoj okolini“.

Ali ovaj profesor razume i one ljude koji su uplašeni „medijskom slikom“ i koji zahtevaju da budu testirani bez ikakvih razloga. „To se nigde u svetu ne radi, a ni kod nas“ – tvrdi.

Samo osobe koje imaju simptome se javljaju u domove zdravlja a nadležni organi će proceniti šta je potrebno dalje, pojasnio je.

Na ovoj konferenciji za medije rečeno je da „nema pitanja“. KoSSev nije bio obavešten ni o ovom obraćanju za medije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.