Vladika Maksim i vladika Irinej razgovarali sa američkim predsednikom Trampom

Bela kuća
Foto: N1

Američki predsednik Donald Tramp je u sredu održao konferencijski telefonski razgovor sa verskim liderima na teritoriji SAD-a, uoči hrišćanskog Vaskrsa i jevrejske Pashe, po pitanju reagovanja na COVID-19. Sa američkim predsednikom tom prilikom razgovarali su i srpski pravoslavni episkopi: zapadnoamerički Maksim i istočnoamerički Irinej, prenosi portal Sabornik.net.

Razgovoru je prisustvovao veliki broj verskih službenika a po pitanju nacionalnog reagovanja u cilju sprečavanja širenja virusa korone.

Usled virusne zaraze, bogoslužbena mesta su zatvorena za službe zbog mera fizičke udaljenosti. Pošto se približava Vaskrs, mnoge crkve i kongregacije se pripremaju da svoje službe prenose uživo, putem televizijskih kanala i društvenih mreža. Predsednik Tramp je razgovarao sa provajderima telekomunikacionih mreža kako bi se obezbedio pouzdani internet protok usled povećanog korišćenja interneta. Tramp je takođe obećao i finansijsku podršku američke administracije verskim zajednicama s obzirom na njihov neprofitni status.

”Približava nam se Veliki Petak i Vaskrs, Hristovo stradanje i vaskrsenje… A Jevrejski narod proslavlja izbavljenje iz ropstva koje im je Gospod doneo. Tužno je što u nedelju nećemo moći da budemo zajedno…”, poručio je na samom početku razgovora predsednik Tramp.

„Iako smo fizički odvojeni, mi ovo vreme možemo da iskoristimo za molitvu, refleksiju, čitanje Svetog Pisma i uzrastanje u našem ličnom odnosu sa Bogom. Hvala Vam što vodite vaše zajednice… Ovo je vreme za veru u Boga u životima svakog od nas”, istakao je predsednik Tramp i dodao:

”Vaše zajednice ostaju povezane. Divim se vama koji obezbeđujete službe za vaše vernike putem onlajn prenosa. Pratio sam tri takve službe. Ništa ne može zameniti prisustvo u Crkvi, ali mislim da je i to bilo dobro. Vi pružate vašim zajednicama priliku da se mole, proučavaju Bibliju, pozivate vernike da im pružite utehu. Moja administracija će nastaviti da ukazuje čast za velike napore koje su verske organizacije uložile da bi odgovorile potrebama ljudi u vreme krize” poručio je predsednik Donald Tramp, istakavši da je njegova administracija preduzela korake da osigura da religijske organizacije, uključujući i bogoslužbena mesta, mogu aplicirati za finansijsku pomoć, što smatra velikim uspehom“.

Tramp je verskim liderima rekao da je pred amerikancima ”velika godina” i da će SAD pobediti virus koronu ”vrlo skoro” te da će se Sjedinjene Američke Države vratiti na ”normalno stanje”.

On se zahvalio svim verskim zajednicama na podršci i veri koju pružaju u ovoj borbi.

Razgovoru sa verskim liderima pridružio se i Majk Pens

Posle obraćanja predsednika i potpredsednika, Tramp je predstavio trojicu verskih vođa i pozvao ih da govore o tome šta su njihove zajednice učinile da pomognu tokom krize pandemije.

Tramp je pohvalio evangelističkog vođu Frenklina Grahama čija je verska grupa postavila poljsku bolnicu u Centralnom parku, a Graham je pohvalio Trampa i Pensa za vođenje tokom ove krize.

Na kraju razgovora predsednik Tramp se zahvalio svim verskim liderima na usrdnim molitvama.

Sabornik.net

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.