Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan: Zabranjeno kretanje od 12 do 06 ujutru, odluka stupa na snagu sutra

Na upravo završenoj sednici Kriznog štaba opštine Severna Mitrovica i Zvečan donet je niz odluka među kojima je i zabrana kretanja građana od 12 časova do 06 ujutru. Ova odluka stupa na snagu sutra i trajaće 14 dana, saopštio je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Ova odluka je uvedena nakon što je prethodnih dana došlo do povećanja broja inficiranih korona virusom u ovim opštinama, čime je opasnost za širenje virusa među ljudima povećana, što potvrđuju i epidemiološki izveštaji kriznih štabova ove dve opštine, kaže dalje Rakić.

Podsetimo, da ovakva mogućnost postoji, potvrdio je jutros za naš portal kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, naglasivši da će odluka biti donešena isključivo u stopostotnoj koordinaciji sa gradonačelnikom Severne Mitrovice, Goranom Rakićem.

Mogućnost dalje restrikcije kretanja, Vitia: Nijedna odluka neće biti doneta bez 100% koordinacije sa Rakićem

U koordinaciji sa Institutom za javno zdravlje i epidemijskim službama i ministarstvom zdravlja, doneta je odluka o uvođenju novih mera kojim će se olakšati borba protiv ove pandemije kazao je Rakić.

Ove su odluke Kriznih štabova ove dve opštine:

  • Od sutra, petka 10.04.2020. i u narednih 14 dana zabranjeno je kretanje od podneva u 12 do 6 časova ujutru narednog dana. Ova mera će važiti narednih četrnaest dana, i od ove mere biće izuzeta sva lica angažovana u lancu snadbevanja građana (prehrana i lekovi), zdravstvene službe, institucije bezbednosti, rukovodstvo i osoblje opština kao i članovi Kriznog štaba sa potrebnim službama. Takođe od ove mere su izuzeti građani kojima je preko potrebna lekarska pomoć.
  • Ko sumnja da ima simptome virusa korona, može da se javi nadležnim hitnim službama KBC.
  • Sve do sada donete mere ostaju na snazi, ove dve opštine su u karantinu i oni građani koji su pozitivni na virus korona biće smešteni u Studentskom Centru do daljneg.
  • A u vremenskom periodu, kada je dozvoljeno kretanje građana odnosno od 6 do 12, zabranjeno je okupljanje u zatvorenom prostoru, osim o slučaju organizacija, kao i u kretanju u grupi više od dva lica izuzev ukoliko su to članovi porodice, naročito porodice sa malom decom, uz obaveznu fizičku distancu od dva metra.
  • Upoteba zaštitnih maski i rukavica je obavezna za sve građane.
  • Maloprodajni objekti su dužni da više puta u toku dana dezinfikuju svoje prostorije, posebno kolica i korpe, i da svoju delatnost organizuju tako da u objektu ne mogu boraviti, odnosno trgovati više od dva lica.

Rakić je pozvao sve građane na podršku i razumevanje povodom ovih mera, i naglasio da je ovo borba svih nas.

Kosovska Mitrovica (severni deo grada) i Zvečan, su u karantinu od petka u 18 časova, prema odluci kriznih štabova dve opštine, a kako je potvrđeno u Prištini, uključujući i ministra zdravlja Arbena Vitiu, odluka je doneta u „punoj koordinaciji“ Prištine sa lokalnim rukovodstvima na Severu, i ta koordinacija se nastavlja. 

Od ove nedelje je obustavljeno i kretanje između opština Severna Mitrovica i Zvečan, a u skladu sa odlukom o karantinu – kriznih štabova Mitrovice i Zvečana.

U ovim dvema opštinama su na snazi i policijski časovi odnosno potpuna zabrana kretanja ljudi i vozila koji je kosovska vlada donela u terminu od 17 časova do 6 ujutru, a sa druge strane, 1. aprila PO opština, pri sistemu Republike Srbije saopštili su da je građanima ove dve opštine zabranjeno kretanje u periodu od 17.00 do 06.00 časova. Takođe, uvedena je i mera Kriznog štaba, po praćenju mera iz Beograda o obustavi kretanja od petka u 17, do ponedeljka u 5 ujutru.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.