Produžen mandat Komisiji za verifikaciju diploma sa Prištinskog univerziteta

Vlada Kosova donela je odluku da produži mandat Komisiji za verifikaciju diploma sa Univerziteta u Prištini sa sedištem u Severnoj Mitrovici. Vlasnicima ovih diploma data je nova šansa da verifikuju svoje stečeno znanje, ukoliko žele da rade u kosovskim institucijama.

Novom uredbom formirana je radna grupa koja će se baviti proširenjem mandata ove komisije, uključujući period od 1999. do 2001. godine, a u sam proces verifikacije biće uključene i visoke škole koje nisu bile obuhvaćene prvom uredbom.

"Nažalost, u ovom trenutku, nismo bili u mogućnosti da njen mandat proširimo, ali svakako da ćemo na tome raditi do septembra meseca," kazao je direktor Kancelarije za pitanje zajednica u Vladi Kosova, Ivan Tomić.

Prema poslednjim podacima, navodi Tomić, procesuirano je oko 520 zahteva, a 369 je do ovog trenutka odobreno.

"Sama činjenica da tu postoji neki manjak od 100 diploma koje nisu verifikovane, govori o tome da ova uredba nije potpuna i da ne obuhvata period od 1999. do 2001. godine. Ljudi koji su završili više škole, takođe, su aplicirali za verifikaciju diploma i nismo bili u mogućnosti da im zbog samog mandata izađemo u susret, ali ja se nadam da ćemo do 1. septembra imati konkretne rezultate po tom pitanju," dodao je.

Prema rečima Tomića ono što je bilo značajno za prvu godinu procesa verifikacije diploma, jeste to da su za verifikaciju diploma aplicirali i studenti iz drugih zajednica, koji su se školovali u Severnoj Mitrovici.

Svi koji žele da verifikuju diplomu treba da podnesu overenu kopiju diplome, overenu kopiju o položenim ispitima, kopiju kosovske lične karte i, ukoliko imaju, kopiju diplomskog rada. 

Kancelarije za verifikaciju diploma fakulteta u sistemu Republike Srbije nalaze se u Gračanici, Ranilugu i Severnoj Mitrovici.

O verifikaciji diploma

Verifikacija diploma predviđena je Uredbom kosovske Vlade iz decembra 2015. godine, a podrazumeva proveru validnosti diploma sa Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega će biti omogućeno zapošljavanje u kosovskim institucijama i polaganje stručnih ispita, među kojima i pravosudnog.

Uredba o priznavanju diploma sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici je za samu kosovsku vladu, međutim, samo "privremeno-prelazna mera za integraciju kojom će se diplome koje su dobili građani Republike Kosovo – učiniti važećim, u svrhu prijavljivanja za posao u javnim institucijama, a u očekivanju potpune integracije Univerziteta u Severnoj Mitrovici u okviru kosovskog pravnog okvira." 

Detaljnije o dokumentu Vlade Kosova za priznavanje srpskih diploma čitajte u vesti – Priznavanje srpskih državnih diploma – "privremeno prelazna mera" za "potpunu integraciju" srpskog državnog univerziteta u kosovski sistem

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.