Dan pobede nad fašizmom: U Mitrovici uživo prenos Parade pobede i "Vrooom"

Sutra se obeležava Dan pobede nad fašizmom koji je ujedno i Dan Evrope. Posle velikih stradanja i pobede saveznika u Drugom svetskom ratu – prvi put je, 1950. godine, predloženo formiranje Evropske unije. Ovaj dan biće obeležen na Kosovu i Metohiji i u Kosovskoj Mitrovici. Događajima koje organizuje mitrovički privremeni organ, prisustvovaće i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, koji je poslednji put boravio na KiM-u za Vaskrs.

U 12 časova, u prostorijama EU Info centra u Kosovskoj Mitrovici biće organizovana likovna radionica za najmlađe sugrađane – "Oboji Evropu". Istovremeno, akcijom "Umetnici boje grad", studenti Fakulteta umetnosti će na mitrovičkim ulicama iscrtati grafit na temu obrazovanja. 

Uveče, od 22 časa, u klubu Krim planiran je nastup elektro-rok sastava iz Beograda – "Vrooom".

 Mitrovički privremeni organ sutra obeležava Dan pobede nad fašizmom. Prisustvuje Đurić

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica obeležiće sutra Dan pobede nad fašizmom. 

U osnovnoj školi "Sveti Sava", u 8 časova, biće održan čas posvećen sutrašnjem datumu. Zatim, od 9 časova, na video bimovima koji će biti postavljeni u pešačkoj zoni, u ulici Kralja Petra I – uživo će se prenositi tradicionalna Parada pobede u Moskvi, a od 10 časova i prenos centralne svečanosti sa poligona u Nikincima. U Srbiji se osim Dana pobede nad fašizmom, sutra proslavlja i Dan vojske Srbije.

U Kosovsku Mitrovicu, sutra u podne, kako je najavljeno, dolazi i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. On će sa predstavnicima Privremenog organa položiti vence na spomenik palim borcima u NOB-u.

U 12 i 30 planirano je otvaranje izložbe fotografija iz Drugog svetskog rata, takođe, u pešačkoj zoni, ulice Kralja Petra I. 

U 13 i 30, u amfiteatru Filozofskog fakulteta biće održana promocija zbornika radova "Kosovo i Metohija u Drugom svetskom ratu, 70 godina kasnije". Govoriće profesori sa Katedre za istoriju, kao i profesori iz Muzeja žrtava genocida iz Beograda. 

Centralna manifestacija biće održana kod spomenika Knezu Lazaru u 15 časova, a njoj će, takođe, prisustvovati Đurić.

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom, Privremeni organ završiće revijom igranih filmova o Drugom svetskom ratu u Mitrovičkom dvoru, od 17 časova.

Obeležavanje Dan Evrope biće organizovano i u Prištini. 

Od 11 i 30 u EU Info centru, u ovom gradu, predviđena je prezentacija ručno napravljenih knjiga o EU koje su izradili učenici iz Đakovice. U 12 časova počeće centralne aktivnosti na glavnom prištinskom trgu.

Za 13 časova planirana je aktivnost "Umetnici boje grad" koju će sprovesti studenti Fakulteta umetnosti u Prištini.

Zatim, od 19 i 30 u Muzeju Kosova, sledi dodela nagrade "Evropljanin godine". 

Svim događajima u Prištini prisustvovaće šefica Kancelarije EU na Kosovu – Natalija Apostolova.  

O Danu Evrope

Danom Evrope obeležava se dan kada je 1950. francuski ministar spoljnih poslova, Robert Šuman, predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Šuman je tog maja pročitao svetskoj javnosti deklaraciju kojom je pozvao evropske zemlje da udruže svoju proizvodnju uglja i čelika, te tako predložio i stvaranje nadnacionalne institucije koja bi upravljala ovim sektorom, koji je u to vreme predstavljao osnovu vojne industrije. Ovaj predlog, poznatiji kao "Šumanova deklaracija" (Schuman Declaration), smatra se početkom formiranja Evropske unije, pa je i na samitu lidera EU u Milanu 1985. odlučeno da se 9. maj proslavlja kao "Dan Evrope". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.