Privremeni organ KM i Krizni štab doneli set mera za zaštitu stanovništva

FOTO: Kontakt plus

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica doneo je danas nakon sednice Kriznog štaba preporuke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona: uvedena je radna obaveza za zaposlene u preduzećima i javnim institucijama sa izuzetkom tzv. rizičnih grupa; hrane i lekova ima dovoljno, nije potrebno praviti zalihe, formirana je grupa koja će brinuti o potrebama starih i nemoćnih lica, mole se stariji građani da bez preke potrebe ne izlaze napolje, već da svoje potrebe iznesu svojim mlađim rođacima ili volonterima na brojeve telefona 028-421-140 i 028-421-141 od 8 do 22h.

Hitno obaveštenje u vezi sa postupanjem tokom trajanja stanja vanrednog stanja Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica prenosimo u celosti:

1. Ograničen rad sa strankama, prijem ne više od jedne stranke u preduzećima i ustanovama. Obavezno identifikovanje i vođenje interne knjige poseta, upis ličnih podataka iz dokumenata koje su stranke obavezne da daju prilikom ulaska, obavezno prskanje ruku strankama zaštitinim sprejom za dezinfekciju, nema zadržavanja stranke prilikom završenog posla, evidentiranje stranke iz ustanove.

2. Postojanje radne obaveze tokom trajanja vanrednog stanja za sve zaposlene, zabrana uzimanja godišnjih odmora iz koje se izuzimaju:

„Trenutna epidemiološka i zdravstvena situacija pod nadzorom zdravstvenih ustanova u sistemu Republike Srbije na Kosovu i Metohiji je stabilna i nema ni registrovanih i potvrđenih slučajeva oboljevanja od koronavirusa“, izjavio je direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Milan Ivanović na konferenciji za medije nakon sastanka Kriznog štaba. Ivanović kaže da ovaj KBC ima dovoljno rukavica, maski, mantila, respiratora, antibiotika i infuzionih rastvora, a sve osobe ukoliko i koje budu bile suspektne i indukovane na virus korona biće transportovane.

Detaljnije u posebnoj vesti

  • hronični bolesnici;
  • trudnice;
  • roditelji maloletne dece o kojma nema ko da brine uz dostavljene dokaze da drugi roditelj ima radnu obavezu i ne može da brine o deci;
  • stariji radnici kao i najugroženija kategorija;
  • svi zaposleni koji imaju simptome bolesti (povišenu temperaturu, suvi kašalj, malaksalost) i ostale simptome koji mogu da ukažu na virusne infekcije uz obavezno upozorenje ovoj grupi zaposlenih da se u što kraćem roku jave nadležnim lekarima).

Napomena: Pomenutm kategorijama zaposlenih dozvoljava se rad od kuće, bez dozvole udaljavana i po potrebi obaveze javljanja nadležnima.

3. Da se odredi lice ili formiraju radne grupe u preduzeću-ustanovi, čija bi obaveza bila održavanje kontakta sa nadležnim članovima Opštinskog štaba za vanredne situacije, tokom trajanja vanrednog stanja.

Pomenuta lica – radne grupe su u obavezi da svakodnevno do 12:00h dostavljaju dnevne izveštaje o broju stranaka koji su posetili preduzeće – ustanovu i svemu ostalom što je od važnosti tokom trajanja vanrednog stanja.

4. Odabir lica iz redova zaposlenih (po mogućnosti mlađih), koji bi bili članovi timova za dostavu hrane, koji će biti formirani. Pomenuti zaposleni bi bili oslobođeni radne obaveze tokom angažovanja u pomenutim timovima, a spisak sa nihovim imenima treba dostaviti određenim licima ispred Opštinakog štaba za vanredne situacije, a koji će biti zaduženi za formiranje timova za dostavu hrane starijim osobama na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica.

5. Zbog ozbiljnosti situacije, primena izloženog u prethodnim tačkama je obavezna.

Jutros u 10 sati na sednici opštinskog Štaba za vanredne situacije, donete su sledeće preporuke:

  • Niko od građana Кosovske Mitrovice neće ostati bez osnovnih životnih namirnica
  • Hrane i lekova ima dovoljno, nije potrebno praviti zalihe , već kupovati samo koliko je neophodno za dnevne potrepštine
  • Formirana je grupa koja će brinuti o potrebama starih i nemoćnih lica, u smislu njihovih potreba
  • Apel na mlade volontere da se jave na brojeve telefona call centra ( 028-421-140 i 028-421-141) kako bi formirali timove, a koji će u opštini biti dostupni od 08:00-22:00 sata.

Кrizni štab će biti u stalnom kontaktu sa Zdravstvenim centrom i tako obaveštavati građane o celokupnoj situaciji.

Apel za sve građane da koriste zaštitne maske i rukavice, sredstva za dezinfekciju i ukoliko osete bilo kakav simptom ili posumnjaju da ga imaju, jave se na brojeve telefona:

028-498-274; 064-825-2-820 i 064-487-4-237

Mole se stariji građani da bez preke potrebe ne izlaze napolje, već da svoje potrebe iznesu svojim mlađim rođacima ili volonterima, pozivom na brojeve telefona:

028-421-140 i 028-421-141 od 08:00 22:00 sata svakoga dana

Opština Кosovska Mitrovica kao i Javna preduzeća će raditi u skladu sa preporukama nadležnih organa, tako da se stranke mogu, prema svojim obavezama i potrebama javiti.

Mole se građani za strpljenje i disciplinu.

Apel za sve građane da ne osećaju strah, niti izazivaju paniku jer će organi Lokalne samouprave učiniti sve kako oni ne bi osetili nedostatak ni hrane ni lekova.

Vlada Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju i Privremeni organ čine sve u borbi protiv novonastale situacije i prate njen dalji razvoj.

U slučaju nepridržavanja preporuka nadležnih organa za postupanje u vanrednim situacijama, primenjivaće se kaznene odredbe iz čl.113 i 114 Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

Simić: Nedostaju dezinfekciona i zaštitna sredstva po apotekama

I načelnik Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, Slavko Simić, održao je danas sastanak povodom situacije sa korona virusom. Na sastanku sa rukovodiocima inspekcijskih službi istaknuto je da je snabdevenost stanovništva osnovnim životnim namirnicama i robom široke potrošnje dobra i da je stanje u tom pogledu redovno. Međutim, nedostaju dezinfekciona i zaštitna sredstva po apotekama, pa je upućen apel za urgentno snabdevanje. Ali, kako kažu nema mesta panici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.