Milan Ivanović: Imamo dovoljno rukavica, maski, mantila, respiratora, antibiotika i infuzionih rastvora


Trenutna epidemiološka i zdravstvena situacija pod nadzorom zdravstvenih ustanova u sistemu Republike Srbije na Kosovu i Metohiji je stabilna i nema ni registrovanih i potvrđenih slučajeva oboljevanja od koronavirusa, izjavio je danas direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Milan Ivanović na konferenciji za medije nakon sastanka Kriznog štaba. Ivanović kaže da ovaj KBC ima dovoljno rukavica, maski, mantila, respiratora, antibiotika i infuzionih rastvora, a sve osobe, ukoliko i koje budu bile „suspektne i indikovane na virus korona“ i samo sa simptomima na virus korona –  „biće transportovane“.

„Što se tiče te lične zaštitne opreme, koja će najviše trebati eto tim bolesnim licima, odnosno, pre svega zdravstvenim radnicima, da ne bismo došli u situaciju da imamo veći broj oboljevanja među zdravstvenim radnicima, imamo dovoljan broj maski, dovoljan broj rukavica, dovoljan broj mantila. Imamo i određen broj respiratora, imamo dovoljan broj da smo preduzeli mere i da će infektivno odeljenje koje će primati po potrebi one koji su zaraženi i oboleli, s tim što će jedan broj sa lakšim simptomima biti lečen u uslovima kućne izolacije i jedan broj će biti poslat. Ta veza je svakodnevna i svakodnevno ćemo svakako naše postupanje prilagođavati uputstvima i dogovorima i u vezi dogovora sa nadležnim licima i institucijama iz naše države“.

Ivanović, pored ovih izjava, tvrdi i da postupaju u skladu sa uputstvima i preporukama koje su srpski zdravstveni stručnjaci doneli.

Suspektne i indikovane osobe na virus korona se transportuju dalje

U svakom Domu zdravlja formiran je mobilni tim koji će samo u indikovanim, to jest, kako je potvrdio Ivanović, suspektnim slučajevima vršiti dalji transport pacijenata kod kojih se „utvrdi da postoje simptomi korona infekcije“, kazao je Ivanović.

„Samo u takvim slučajevima, jer ako bismo išli u neku širinu, onda ne bismo mogli da zadovoljimo sve potrebe i jednostavno došli bismo u jedno stanje blokade“, kazao je direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, Milan Ivanović.

Što se tiče pacijenata sa redovnom terapijom, koji uzimaju lekove na recept, a ne mogu se nabaviti u ovdašnjim apotekama, dr Ivanović je rekao da će država i Krizni štab sigurno i to organizovati i u ovako otežanim uslovima.

“Ako je i pored taksi nađen način da mi i danas imamo prehrambene proizvode, vidite da dolaze i Albanci sa juga i kupuju, po mojim informacijama već je naloženo da može da se uzima manja količina prehrambenih proizvoda, da nam ne opustoše apoteke, i kao što se nabavlja hrana, na isti način nabavljaće se i lekovi. Ne mogu da nas spreče u tome da ukazujemo zdravstvenu zaštitu i da obezbedimo uslove i za život i za lečenje naših građana ovde” – rekao je Ivanović.

Kontakt telefoni za medicinsku pomoć i pomoć volontera
  • Pacijenti koji osete bilo kakve simptome, ili posumnjaju da imaju virus korona (glavobolja, suv kašalj, malaksalost, eventualno otežano disanje u kasnijem stadijumu), treba da se jave mobilnim timovima odnosno epidemiolozima na brojeve telefona
    028 498 274,
    064 825 28 20 i
    064 48 74 237
  • Formirani su i timovi volontera čiji će zadatak biti da starijim licima pomognu da ispune svoje potrebe a da ne izlaze iz svojih domova, potvrdio je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.
  • Stariji građani se mole da bez preke potrebe ne izlaze napolje, već da svoje potrebe iznesu svojim mlađim rođacima ili volonterima na brojeve telefona 028-421-140 i 028-421-141 od 8 do 22h.
  • Istovremeno, Spirić je apelovao na mlade volontere da se jave na brojeve telefona 028-421-140 i 028-421-141, radi formiranja i jačanja ovih timova.

Ivanović je apelovao na odgovorno ponašanje u skladu sa situacijom i poštovanjem preporuka nadležnih.

U slučaju nepridržavanja preporuka nadležnih organa za postupanje u vanrednim situacijama, Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici je saopštio da će se primenjivati kaznene odredbe Zakona Republike Srbije o smanjivanju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

U gradu nestašica dezinfekcionih sredstava

Što se tiče snabdevenosti apoteka i drugih prodajnih objekata sredstvima za dezinfekciju i zaštitu, pre svega, alkoholom i dezinfekcionim rastvorima, kao i maskama i rukavicama, od ovog vikenda vlada potpuna nestašica, premda trgovci uveravaju da očekuju određenu isporuku svakog časa.

U Srbiji je do sada registrovano 55 zaraženih virusom korona, u Prištini, odnosno na Kosovu 15.

S obzirom na to da KoSSev nije pozvan da prisustvuje obaveštavanju javnosti o merama Kriznog štaba, izveštaj sa današnjeg sastanka pripremili smo na osnovu prikupljenih informacija koje su objavile druge medijske kuće.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.