Privrednici Kosova i Srbije – "heroji modernog vremena"

Međunarodni sajam privrede u Prištini okupio je danas 180 kompanija iz čitavog regiona. Svoje proizvode iz oblasti prehrambene, mašinske, elektro, farmaceutske, tekstilne i građevinske industrije, ali i telekomunikacija – izložilo je i sedamdeset firmi iz centralne Srbije. Za nešto manje od pola sata u Gračanici se takođe otvara Sajam privrednika.

Osim privrednika, sajam u Prištini okupio je i brojne predstavnike kosovske vlasti i međunarodne predstavnike. 

Presecanjem vrpce, sajam su zvanično otvorili kosovski ministar industrije i trgovine, Bajram Hasani, potpredsednik kosovske Vlade, Enver Hodžaj, predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Kosova, Safet Grdžaliju i italijanski ambasador, Pjero Kristoforo Sardi.

Iz Privredne komore Srbije saopšteno je i da je deo štanda PKS-a u Prištini u "srpskim bojama":

"Crvenoj (stolice), plavoj (tepih) i beloj (stolovi)."

Podsećaju da su srpske kompanije ranije – 2016. i 2017. godine – učestvovale na Poljoprivrednom sajmu u Prištini, a da najnovije analize ove komore pokazuju da je:

"Svaka druga kompanija  koja je učestvovala na poljoprivrednom sajmu u Prištini prošle godine povećala prodaju na kosovskom tržištu, što potvrđuje i rastući promet u trgovini koji se približava iznosu od pola milijarde evra godišnje."

Priština je danas centar zapadnog Balkana u privrednom smislu, kazao je Grdžaliju.

"Heroji modernog vremena i u Srbiji i na Kosovu su daleko jači od politike i ovo što smo danas videli i što smo uradili zajedno sa Privrednom komorom Srbije je jednostavno pokazatelj koji ima svoju širu dimenziju značaja. Na ovo ne bi trebalo da se gleda samo sa ekonomskog aspekta, na ovo bi trebalo da se gleda i strateški i integracijski i multietnički, a posebno je važno da se pošalje poruka da sa jednog prostora sukoba i nemira ima simptoma za boljitak svih nas," kazao je Grdžaliju kojem je ovo poslednji sajam u ovom mandatu.

"Jako društvo može da bude izgrađeno samo uz jaku privredu, a jaka privreda može da se izgradi samo od preduzeća Kosova, ali i otvarajući Kosovo ka regionu," bila je poruka potpredsednika kosovske vlade, Envera Hodžaja.

Vreme je da od regiona konflikta napravimo region saradnje, kazao je Marko Čadež, napominjući da je poslednjih godina 2.000 kompanija iz Srbije i sa Kosova uspostavilo saradnju.

A nasuprot optimističnim porukama sa sajma, od Kluba proizvođača Kosova je ranije upućen poziv kosovskim kompanijama da bojkotuju sajam. 

Nezadovoljni su što je, kako navode – novac poreskih obveznika iskorišćen za "promociju srpskih kompanija na Kosovu".

Ističu i da "19 godina nakon rata nijedna kompanija na Kosovu nije pozvana da učestvuje na bilo kom sajmu u Srbiji", dok je "na glavnom međunarodnom sajmu na Kosovu, od ukupno 174 kompanija koje učestvuju, preko 50 odsto iz Srbije".

"Za Klub kosovskih proizvođača neprihvatljivo je da se tako značajan prostor daje promociji srpskih kompanija na kosovskom tržištu, gde je na istom sajmu bilo malo pozvanih kosovskih proizvođača da učestvuju," navodi se u saopštenju koje je prenela Koha.

"Mi nemamo drugog izbora. I jedni i drugi smo relativno mala ekonomija. Mi u celom regionu nemamo drugog izbora, nego da zajedno radimo i to je ono što je bila osnovna ideja. Hajde da napravimo jednu zajedničku organizaciju i da ovaj region konflikta promovišemo kao region uspeha," poručio je predsednik PKS-a.

Bez obzira na današnju lepu sliku iz Prištine i poboljšane odnose između Kosova i Srbije u privrednom smislu, i dalje su evidentne barijere, problemi u vezi sa izdavanjem veterinarskih sertifikata i dalje su prisutni, napomenuo je Čadež.

Na sajmu u Prištini neke od srpskih kompanija su prvi put, a veliki je broj onih koje već imaju dobar plasman svojih proizvoda na kosovskom tržištu.

"Ovde smo prisutni više od tri godine, prodajemo proizvode za reklamnu i građevinsku industriju. Saradnja je uspešna, ide svakodnevno na bolje," kaže menadžer prodaje u kompaniji Orakal-polikarbonati, Strahinja Ostojić.

Kompanija Aleva iz Novog Kneževca je dugo godina prisutna na kosovskom tržištu. Sada želi da ponudi nove proizvode, kaže Mirko Asanović, član menadžmenta:

"S obzirom na to da robe ne poznaju granice i pronalaze svoj put, kompanija Aleva iskoristila je i ovu priliku da se predstavi na Sajmu u Prištini i da predstavi potpuno nove kategorije proizvoda."

"Na Sajmu privrede smo prvi put, ali smo prošle godine učestvovali na Sajmu poljoprivrede u Prištini. Bili smo zadovoljni tadašnjim nastupom, pa smo odlučili da opet dođemo," kaže Srđan Dimić iz firme Destilerija Trivun iz Leskovca.

Prema podacima Privredne komore Srbije, trgovinska razmena između Srbije i Kosova je tokom 2017. iznosila 464,2 miliona evra, što je 12,9% više u odnosu na prethodnu – 2016. Kosovska strana znatno manje izvozi ka centralnoj Srbiji, ali je od prošle godine primetan rast. Ipak, pojedini proizvođači sa Kosova još nisu pronašli put ka srpskom tržištu.

"Tražimo nova tržišta i probali smo to, ali to je teško za proizvođače sa Kosova u Srbiju, a obrnuto je veoma lako. Mislim da bi Privredna komora Kosova trebalo da radi više na tome," kazao je Fatos Kastrati, direktor prodaje u firmi Vipa čips.

Tradicionalni prištinski sajam privrede trajaće do subote 21. aprila. Održava se u blizini magistralnog puta Priština-Mitrovica, na sajamskoj površini od 6.000 kvadratnih metara. 

A svoje proizvode na sajmu u Gračanici predstaviće 16 izlagača sa teritorije KiM-a. Otvaranju će prisustvovati državni sekretar Ministarstva privrede Srbije, Branimir Stojanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Nenad Đurđević i predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović – najavljeno je iz Stojanovićevog kabineta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.